banner
Gündem

Osmanlı, ‘Aksaray bir Vakıf şehri’

MİLLİ VE MANEVİ KİMLİĞİ OLUŞTURAN DEĞERLER AKSARAY BELEDİYESİ VE KONYA VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRÜNÜN İŞ BİRLİĞİNDE YENİDEN HAYAT BULUYOR Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı..

Osmanlı, ‘Aksaray bir Vakıf şehri’
banner

MİLLİ VE MANEVİ KİMLİĞİ OLUŞTURAN DEĞERLER AKSARAY BELEDİYESİ VE KONYA VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRÜNÜN İŞ BİRLİĞİNDE YENİDEN HAYAT BULUYOR

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı ile birlikte  şehir genelinde yapılan restorasyon çalışmalarını Zinciriye Medresesi’nde basın mensuplarına anlattı.

Aksaray’ın tarihi dokusunun ortaya çıkması konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Dinçer, “Restorasyon çalışmalarımızla birlikte yapılarımızı bir nevi gün ışığına çıkarıyoruz. Çalışmalarımız sonrasında yapılarımızı vatandaşlarımızın kullanımına açıyoruz. Belediye olarak ecdat yadigârı eserlerimizi ortaya çıkarmaya gayret ediyoruz. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz de bizlere bu konuda çok olumlu katkılar sağlıyor” dedi.

‘ESERLERİ GELECEK NESİLE  TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı ise, Aksaray’ın bir vakıf şehri olduğuna dikkat çekti. Aksaray’da 70 vakıf eserinin olduğunu belirten Osmanlı, “Vakıflar olarak ecdadımızın yapmış olduğu eserleri geleceğe taşımak için çalışıyoruz.   Aksaray’da Ulu Cami, Eğri Minare, Sultanhanı, Alayhan gibi eserler bugün ayakta ise vakıf medeniyeti ve kültürüne borçludur” diye konuştu.

Aksaray’da yapılan restorasyonların önemli bir alanı temsil ettiğini belirten Osmanlı şöyle konuştu: “Cıncıklı Hacı Yusuf Camisi, Tekkeş Baba Camii, Melik Mahmut Gazi Hangahı, Rıza Hasan Camii, Salih Ağa Cami ve Ulu Camii, Güzelyurt Kilise Camii, Turhasan Zaviyesi, 2 Kılıçaslan Türbesi ve Kırkkızlar Köşkü, Alayhan, Pervana Han Mescidi, 2007 -2022 yılı arasında restorasyonu tamamlanan vakıf eserlerimizden bazılarıdır. Bu yatırımlara 35 milyon lira para harcandı.”

‘BU ÇALIŞMA TÜRKİYE’DEKİ NADİR ÖRNEKLERDEN BİRİ’

Türkiye’de nadir olarak gerçekleşen bir projeyi Eğri Minare’de uyguladıklarını belirten Osmanlı, “Eğri Minare Camisi’nin minare kısmında çalışma sürüyor. Eğri Minare şehrimizin önemli bir değeri. Minare kısmının kendiliğinden eğilip eğilmediği konusu bilimsel temeli olmadan konuşulan mevzulardandı. Fatih Sultan Mehmet Üniversitemizle birlikte yapmış olduğumuz çalışmada bütün caminin tüm noktaları bir sensör yardımıyla 1 yıl izlendi. Saniyelik titreşimler dahil olmak üzere bütün görüntü ve verileri değerlendirdik. Eğri Minarenin eğriliğiyle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Geçmiş yıllarda eğilmenin tamamlandığı ve bittiğini ve bundan sonraki süreçte ise artık, bir eğilme olmayacağı ortaya çıktı. Burada deprem senaryoları da yaptık. Depremde yıkılmaması içinde bir güçlendirme planlaması yaptık. Eserin yapısını bozmamak için içerden karbon örtü dediğimiz bir örtüyle yapının sağlamlaştırılması sağlanacak. Proje koruma kuruluna intikal ettirildi. 2023 yılı içerisinde çalışmalar başlayacak. Bu çalışma Türkiye’de yapılan nadir örneklerdendir. En hassas bölgeler dahi bu çalışmayla tespit edildi” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ HİZMETLERE İMZA ATTIK’

Aksaray Belediyesi ve Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün birlikte önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Osmanlı, “Bizim birlikteliğimiz bereketi de beraberinde getirdi. Pir Ali Sultan Türbesinde ortak bir protokol kapsamında çalışma başlattık. Aksaray’ın önemli değerlerinden bir tanesi. Bu çalışma sürüyor. 2. Kılıçarslan Türbesi ve Kırkkızlar Köşkü’nü tamamladık. Bu alana gelen hemşerilerimizin şehri izleyebileceği bir mekân üreteceğiz. Birde Eskil Ulu Cami’de bir çatlama var. Bunun ihalesi yapıldı ve 2023 yılında çalışması başlayacak. 2023-2024 yılında 20 milyon lirayı Aksaray’daki restorasyon çalışmalarına harcayacağız” dedi.

Dinçer, Osmanlı’ya kentte restorasyonu tamamlanan ve devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Pir Ali Sultan Türbesi ve Mescidiyle Bedriye Medresesi’nde de incelemelerde bulundular. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası