banner
Özel

Sağlıklı beslenme çantası

 TEMEL, ‘ÇOCUKLARDA DA YETİŞKİNLER GİBİ AÇTIK VE TOKLUK HİSSİ OLUR. BU YÜZDEN ONLAR YEMEK YEME İSTEĞİ VE İŞTAHI DUYMADIKÇA YEMEĞE ZORLANMAMALIDIR. ÖZELLİKLE İSTEMEDİKLERİ YİYECEKLER KONUSUNDA TÜKETİME ZORLANMAMALIDIR’ Okul dönemine yeni..

Sağlıklı beslenme çantası
banner

 TEMEL, ‘ÇOCUKLARDA DA YETİŞKİNLER GİBİ AÇTIK VE TOKLUK HİSSİ OLUR. BU YÜZDEN ONLAR YEMEK YEME İSTEĞİ VE İŞTAHI DUYMADIKÇA YEMEĞE ZORLANMAMALIDIR. ÖZELLİKLE İSTEMEDİKLERİ YİYECEKLER KONUSUNDA TÜKETİME ZORLANMAMALIDIR’

Okul dönemine yeni başlayan çocukların uyum sürecinde önem bir husus olarak görülen ‘Doğru Beslenme’ üzerine konuşan Diyetisyen Ayşenur Temel, gelişim dönemindeki çocuklara sağlıklı bir beslenme çantasının nasıl hazırlanacağıyla ilgili anne ve babaları bilgilendirdi.

Sağlıklı beslenme hususunda, çocukların seçim ve isteklerinin her zaman ön planda tutulması gerektiğini söyleyen Ayşenur Temel, bu aşamada ‘Çocuk neyi seviyor, neyi sevmiyor, neyi tüketmek istiyor?’ şeklinde konunun anne baba tarafından irdelemesi gerektiğini ifade etti.

Temel, “Öncelikle çocuğa zorla bir şey yedirmek yerine çocuğa rol model olarak güzel bir beslenme alışkanlığı kazandırmalıyız. Örneğin, kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı yapma sürecinin uzun olması gerektiği gibi kahvaltıyı hazırlama süreci de biraz uzun tutulmalıdır. Çünkü alelacele yapılan ve hazırlanan kahvaltı çocuğun zihninde öğünün önemli olmadığı düşüncesini oluşturur. Bu öğünün önemli olduğunu göstermek adına birazcık daha erken kalkıp aile bireyleri ile birlikte kahvaltı hazırlanmalıdır. Öte yandan çocukların tüketmesini istediğimiz yiyecekleri anne ve baba olarak önce bizler tüketirsek, onlar da bizlerden görüp yeme alışkanlığımızı taklit edeceklerdir. Mesela bir baba patates kızartması yerken çocuğun haşlanmış yumurta yemesi beklenemez… Kısacası çocuğumuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesini istiyorsak önce biz sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz” şeklinde konuştu.

‘HAZIR GIDA TÜKETİMİ AZALTILMALI’

Çocukların besin hazırlama sürecine dahil edilmesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Temel, Çocuğun okulda kahvaltı yapacak bir vakti olmadığı için evde kahvaltı yapılması gerektiğini bildirdi. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklarda zihinsel olarak; derse adapte olma ve dikkatini toplayabilme becerisinin daha gelişmiş olduğunu gözlemlediklerini belirten Temel, kahvaltı yapan ve yapmayan çocuk arasındaki farkın bariz bir şekilde belli olacağını vurguladı.

Sağlıklı bir beslenme çantasında kesinlikle olması gereken yiyeceklerden bahseden Ayşenur Temel şöyle konuştu: “Okul beslenme listelerinde belirtilen yiyecekleri olabildiğinde evimizden hazırlayıp verirsek çocuğumuz için o kadar sağlıklı bir tüketim ortaya koymuş oluruz. Mesela hamur işleri… Dışardan hazır gıda, ısıl işlem görmüş, paketlenmiş gıda almamaya özen göstermemiz gerekir. Yine çikolatalı ekmek yerine daha proteinli sandviçler hazırlanması gerekir. Peynirle yapılmış bir sandviç olabilir yahut ton balığı, tavuk tarzı bol yeşillikli sandviçler olabilir. Zira çikolatalı ekmek boş kaloridir. Bu tarz yiyecekler listeye eklense bile tüketimi haftada bir günü geçmemelidir. Öte yandan süt ve süt ürünleri mutlaka beslenme çantalarında olmalıdır.

Hazır meyve suyu yerine; ayran, kefir, süt ve yoğurt tarzındaki ürünler diğer gıdaları desteklemelidir. Yahut el yapımı taze sıkılmış meyveler, içecek olarak çocuklarımızın beslenme çantalarında yer alabilir. Biz bu dönemde ebeveynlerden el yapımı gıdaları tercih etmelerini istiyoruz. Ayrıca meyve kuruları iyi bir takviyedir. Hem sağlıklıdır hem de enerji verir. Beslenme çantalarında ya taze meyve ya da meyve kuruları mutlaka bulunmalıdır. Taze meyveler lokmalık olarak dilimlenebilir ya da hızlı bir şekilde tüketim yapılacak parçalara ayrılabilir. Omega3 dediğimiz yağlı grup olan çiğ ceviz ve badem tüketilebilir.”

KİLOSU NORMALİN ÜZERİNDE

OLAN ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

Temel, öncelikle kilolu çocuklarda yahut kilosu normalin altında olan çocuklarda, kilo kaynağının ne olduğuna dair incelemelerde bulunulması gerektiğini aktardı. Daha sonra olması gereken kilonun üzerindeki çocukların diyet yapmasına gerek olmadığını vurgulayan Temel, gelişim süreci içerisinde oldukça hareketli olan çocukların yalnızca sağlıklı beslenerek kilo oranlarının dengeye gireceğini belirtti. Aynı zamanda çocuklardaki büyüme ekinin ekstra kalori kaybettirdiğini ortaya koyan Diyetisyen Temel,  “Biz diyetisyenler olarak çocuklara zayıflama diyeti önermiyoruz. Yalnızca sağlıklı ve dengeli beslenme programları hazırlıyoruz. Yetişkinlerde kalori kısıtlaması olur. Ama çocuklar çok hareketli oldukları için zaten ihtiyaç oranında beslenmesi onları zayıflatacaktır.

Diğer taraftan kilolu çocuklara baktığımızda genellikle abur cubur tüketimlerinin oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Asitli içeceklerin tüketiminin hat safhaya çıktığını, paketli gıdaların kullanımının yaygınlaştığını ve fastfood yiyeceklerle beslendiklerini biliyoruz. Bu çocukların kilolarını kontrol altına almak için bu sağlıksız yiyecekleri günlük hayatlarından çıkartıyor, yerine sağlıklı besinler koyuyoruz. Sonuç olarak çocuklar olması gereken kilolara ulaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

KİLOSU OLMASI GEREKENİN ALTINDA

OLAN ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

Olması gereken kilonun altına düşen çocukların beslenmesinde, evdeki sürecin oldukça önemli olduğunun altını çizen Temel,  “Bu çocuklar özellikle sebze, meyve ve lifli gıdalar tüketmelidir. Akşam mutlaka sulu bir sebze yemeği yemeleri gerekir. Kilosu olması gerekenin altında olan çocukların yeme alışkanlıkları iyi değilse dışardan takviye olarak D vitamini, Omega3 gibi vitaminler alınabilir. Ama tabii ki bunlardan önce bir doktorun bir uzmanın gözetimi altında tahliller yapılması gerekir. Bu tahlillerin sonucunda hangi vitamin değerleri eksikse onu tamamlamaya yönelik bir yol izlenmelidir” dedi.

‘SEBZE TÜKETMEYE MEYİLLİ

OLMAYAN ÇOCUKLAR İÇİN TAVSİYE’

Bazı çocukların sebze ve yeşillik tüketmeye çok meyilli olmadıklarını kaydeden Diyetisyen Temel şu tavsiyelerde bulundu: “Ebeveynler sebze ve yeşillikleri yiyeceklerin içine saklayabilirler. Sabah bir omlet yaptınız mesela içine maydanoz ya da dereotu koyabilirsiniz, mantar soteleyebilirsiniz. Özellikle sevdiği yiyeceklerin içine sebze ve yeşillik saklamak tüketimi kolaylaştıracaktır. Ayrıca okulda beslenme yeterli düzeyde değilse evde desteklenmelidir. Akşam mutlaka aileyle birlikte oturup yemek yenmelidir. Anne sütünden sonra en önemli ve en kaliteli protein kaynağı yumurtadır. Ulaşılabilirliği diğer proteinlere göre daha kolay ve daha uygundur. Yumurta mutlaka kahvaltılarda olmalıdır.” Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası