banner
Sağlık

Sahuru sakın atlamayın!

DİYETİSYEN TÜRK, “BİR GÜN İÇERİSİNDE ALINMASI GEREKEN BELLİ BİR ENERJİ MİKTARI VAR. BU ENERJİYİ YETERLİ DÜZEYDE ALMADIĞINIZDA METABOLİZMANIZDA AKSAKLIKLAR MEYDANA GELEBİLİR” Sahur yapmayanlar, sahur yapıp hemen uyuyanlar, sahura kadar uyumayıp..

Sahuru sakın atlamayın!
banner

DİYETİSYEN TÜRK, “BİR GÜN İÇERİSİNDE ALINMASI GEREKEN BELLİ BİR ENERJİ MİKTARI VAR. BU ENERJİYİ YETERLİ DÜZEYDE ALMADIĞINIZDA METABOLİZMANIZDA AKSAKLIKLAR MEYDANA GELEBİLİR”

Sahur yapmayanlar, sahur yapıp hemen uyuyanlar, sahura kadar uyumayıp gıda alımına devam edenler: DİKKAT

Sağlıklı beslenme anlamında hizmet veren Diyetisyen Funda Türk, ‘11 Ayın Sultanı’nda sağlıklı bir sahur yapmanın yollarını Egemen muhabirine anlattı.

Her vücudun günlük, alması gereken bir enerji miktarı olduğunu dile getiren Diyetisyen Türk, sahur yaparak oruç tutulması gerektiğini vurguladı. Türk, şöyle konuştu: “Sahursuz olmaz. Tek öğün yani sadece iftarla gün geçirmek metabolizma hızını bozar, yavaşlatır. Bir insanın gün içerisinde alması gereken belli bir enerji miktarı vardır. Bu enerji metabolizmanızın çalışmasını sağlar.Eksik ya da dengesiz enerji aldığınızda metabolizmanızda aksaklıklar meydana gelebilir. Daha sonra iftarda da birden mideye yüklenmek midede şişkinlik yapabilir,kramplar oluşturabilir ve tatlı krizlerine girmenize sebebiyet verebilir. Bu yüzden mutlaka sahur yapın. Eğer, hiçbir şekilde sahur yapamıyorsanız, en azından gecenin ilerleyen saatlerinde uyumadan yarım saat önce bir şeyler yiyin.”

‘SAHURDA BU GIDALARI TÜKETİN’

Sahurda tüketilmesi gereken gıdalardan bahseden Funda Türk, “Yağlı, tuzlu, kızartma tarzında besinler sahurda tüketilmemelidir. Genel olarak protein ağırlıklı; süt, yoğurt, kefir, yumurta ve peynir tarzında gıdaların tüketilmesi gün içerisinde vücudu tok tutması açısından önem arz ediyor. Çiğ fındık, çiğ badem tüketilebilir. Bunlar enerji vererek tok tutar. Peynir ve zeytin gibi gıdaların çok tuzlu olanları değil, tuz oranları daha düşük olanlar tüketilmelidir.Tuz oranı yüksek gıdalar gün içerisinde su ihtiyacınızı artırabilir. Çok yağlı ve ağır yemekler sahurda tüketilmemelidir. Salata tarzı, kahvaltılık türü yiyecekler tüketebiliriz” diye konuştu.

‘HIZLI YEMEK KİLO ALDIRIR’

Hızlı yemek yemenin sağlık açısından birçok zararı olduğunun altını çizen Türk, özellikle sahur vaktinde hızlı yemek yenilmemesi gerektiğini kaydetti. Diyetisyen Türk, “Yemek yeme süresi başladıktan 15 dakika sonra tokluk hormonu salgılanır. Bu yüzden ilk 15 dakika ne kadar yavaş yerseniz o kadar az gıda almış olursunuz. Az gıda tüketerek doygunluk yaşamış olursunuz. Yavaş yemek yemenin mantığı budur. Hızlı yediğimiz zaman mide krampları ya da karında şişlik, hazımsızlık ve rahatsızlık hissedilir. Bu yüzden de hızlı yemek oldukça zararlıdır. Sahurda da alelacele yemek yememeliyiz.Yavaş yavaş sindire sindire daha fazla çiğneyerek yemek daha sağlıklı olacaktır. Dişlerimizin işini midemize bırakmayalım. Ayrıca hızlı yemek çok kilo aldırır. Yavaş yemek ise kilo almayı önler. Öte yandan sahur yapıp hemen yatmak da oldukça zararlıdır. İmsak vakitleri bu ramazan oldukça ileri saatte. Elbette işe gidenler biraz daha uyuyup dinlenmek isteyeceklerdir. Fakat en azından sahur yapıldıktan sonra yarım saat uyumamak sağlık açısından daha doğrudur. Ayrıca sahur yapıp hemen yatmakta kilo yapabilir” dedi.

‘SAHUR VAKTİNE KADAR UYUMAYANLAR BOL SU TÜKETMELİ’

İftar ve sahur arasında geçen süre zarfı boyunca su tüketimine önem gösterilmesi gerektiğini belirten Funda Türk, geçen süre boyunca yemek yememeye gayret edilmesi gerektiğini söyledi. Türk, “Sahur vaktine kadar uyumayıp yemek yiyen çok insan var. Özellikle üniversite öğrencileri sahura kadar uyumayıp ders çalışmayı tercih ediyorlar. Bu süre zarfında yeme içme olayı sürekli devam ediyor. Sahuru ister uyuyup uyanarak yapın ister uyumadan yapın. Bu sizin tercihinize kalmış. Fakat uyanık kaldığınız süre zarfında yemek yemeye devam etmeniz kilo almanıza sebep olacaktır. Ama bir şey yemez, yalnızca su tüketirseniz ve bir ara öğün ile zamanı geçirirseniz bu sizin için daha sağlıklı olacaktır. Sahur öncesi su içmek sahurda alacağınız besinlerin miktarını azaltır. Sahurdan önce su tüketimi yapabilirsiniz. Sahurunuzu yaptıktan sonra da biraz bekleyip sonra tekrar su tüketimi yapabilirsiniz. Bir Ramazan günü içerisinde sağlıklı bir kişinin en az 1 litre su tüketimi yapması gerekiyor. Fakat bu suyu birden değil iftar ve sahur arasına yayarak tüketmeyi tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası