banner
Sağlık

Sıcak çarpmasına dikkat!

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Acil Tıp Uzmanı Dr. İsmet Parlak, sıcak çarpması konusunda açıklamalarda bulundu. Dr. Parlak, sıcak çarpmasının yüksek derece ısı ve nemli ortamda, vücudun ısı dengesini..

Sıcak çarpmasına dikkat!
banner

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Acil Tıp Uzmanı Dr. İsmet Parlak, sıcak çarpması konusunda açıklamalarda bulundu. Dr. Parlak, sıcak çarpmasının yüksek derece ısı ve nemli ortamda, vücudun ısı dengesini ayarlayamaması sonucu aşırı terleme yoluyla sıvı ve tuz kaybına bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi.

Sıcak çarpmaları hakkında dikkat edilmesi gereken unsurlar hakkında bilgi veren Parlak, “Sıcak çarpmalarını,  sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması şeklinde ikiye ayırabiliriz. Sıcak yorgunluğunun aşırı terleme, solgunluk, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi veya yorgunluk, uykuya meyil, hızlı, zayıf nabız, hızlı yüzeysel nefes alma gibi etkileri yan etkileri olabilir” dedi.

SICAK YORGUNLUĞUNDA

YAPILMASI GEREKENLER

Sıcak yorgunluğunda yapılması gerekenlerden söz eden Parlak, şöyle konuştu: “Hasta serin ve havadar bir yere alınır. Giysiler çıkarılır, sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için bir litre su, bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir. Hasta/yaralının serin bir yere taşınmasına yardımcı olunması gerekir. Bacaklarını hafifçe kaldırmış bir vaziyette uzanması sağlanır. Hasta temiz bir bez veya sünger gibi bir malzemeyle silerek ya da serin bir duş almasını sağlayarak soğutmalıdır. Kişinin dinlenmesi gerekir. Normal şartlarda hasta/yaralıdan ilk yardımın temel bir kuralı olarak herhangi bir şey yememesi ve içmemesi istenirken, sıcak yorgunluğunda istisnai bir durum olarak bol su içmesi istenir. 112 acil yardım numarasını arayarak ya da aratarak yardım istemek unutulmamalıdır. Hasta/yaralının nefesi ve bilinci gözlemlemeye de devam edilmelidir.”

RİSK GRUPLARI

Sıcak çarpması için özel bir risk grubu bulunmadığını kaydeden Parlak, “Diğer hastalık ya da yaralanmalar için hassas olan kişiler, sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok; kalp, tansiyon, diyabet ve kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, psikolojik yada psikiyatrik rahatsızlığı olanlar etkilenirler. Bu kişiler; böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, hamileler, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar, yeterli miktarda su içmeyenler” ifadelerini kullandı.

KORUNMAK İÇİN TAVSİYELER

Sıcak çarpmasından korunmak için tavsiyelerde bulunan Parlak, “Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce ve en az 30 faktörlü koruyucu bir güneş kremi kullanılmalıdır. Eğer havuz deniz vesaire yüzmeye gidildiyse güneş koruyucu krem iki saatte bir yenilenmelidir. Mevsim şartlarına uygun, bol, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Vücut temiz tutulmalıdır. Her öğünde yeteri miktarda sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmelidir” diye konuştu. (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası