banner
Sağlık

Sigarayı bırak hayatı bırakma

Aksaray Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekim Mürüvvet Şanlı sigara bırakma merkezi hakkında bilgiler verdi. Şanlı, çağın en büyük tehlikesinden biri olarak ifade edilen sigara içme alışkanlığının, kanserin erken teşhisteki önemi..

Sigarayı bırak hayatı bırakma
banner

Aksaray Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekim Mürüvvet Şanlı sigara bırakma merkezi hakkında bilgiler verdi. Şanlı, çağın en büyük tehlikesinden biri olarak ifade edilen sigara içme alışkanlığının, kanserin erken teşhisteki önemi gibi sigaranın da erken dönemde bırakılmasının önemiyle ilgili konuştu. Sigarada bulunan nikotin maddesinin bağımlılık yaptığını ve kansere neden olduğunu ifade eden Şanlı, “Astım, KOAH, akciğer kanseri, mide kanseri ve pankreas kanseri gibi birçok kanserin sebebi sigaradır. Kanserde erken teşhis nasıl önemliyse ve tedavi sürecini ne kadar etkiliyorsa, sigarayı erkenden bırakmak da o kadar önemlidir” dedi.

Sigara Bırakma Polikliniğinde ücretsiz bir şekilde hizmet verildiğini aktaran Mürüvvet Şanlı, “Bant ve hap olmak üzere iki tane tedavi yöntemimiz var. Bu kapsamda psikolojik danışmanlık da verebiliyoruz. Burada bağımlılık düzeylerine göre tedaviyi şekillendirmeye çalışıyoruz. ALO 171 sigara bırakma hattıyla ya da doğrudan gelerek ve başvuru yaparak tedaviye başlayabilirsiniz. Buraya geldiğiniz günden itibaren bütün tedavi sürecimiz ücretsizdir” diye konuştu.

‘NİKOTİN YOKSUNLUK SENDROMU YAŞANABİLİR’

Sigara bırakmak için merkeze başvuruda bulunan kişilere geçirecekleri süreci ayrıntılı bir şekilde anlattıklarını bildiren Şanlı şöyle konuştu: “Genellikle buraya sigara bırakmak için gelen kişiler, kararlarını vermiş, kafalarında bitirmiş olarak geliyorlar. Ama tabi bilgi almak için ya da henüz tam karar veremeyen bunun için destek isteyen kişiler de oluyor. Biz burada vatandaşlarımıza psikolojik anlamda destek sağlıyoruz. Destek süreci sonlandığında vatandaşlarımız burada sigarayı bırakmaya ikna olmuş oluyorlar. Destek sürecimizde sigarının vücuda verdiği zararları anlatıyoruz. Bağımlılık yaptığıyla ilgili detaylı bilgiler veriyoruz. Bırakıldığı zaman nikotin yoksunluk sendromu yaşayacaklarını, tekrar sigaraya yönelmek isteyeceklerini önceden söylüyoruz. Hatta bu gibi durumlarda sinirlilik, sürekli sigara içme ihtiyacı ve gerginlik hali olacağını bile söylüyoruz. Biz süreçleri ne kadar iyi anlatır, bırakmak isteyen kişiyi ne kadar çok bilgilendirirsek, başvuru yapanlarda bu kararı her şeyi bilerek, kontrollü ve bilinçli bir şekilde kabul ediyorlar.”

‘NİKOTİNİN ETKİLERİNDEN ANCAK 10-15 YILDA KURTULABİLİRSİNİZ’

Nikotinin etkilerinin uzun bir süre vücuttan atılamadığını söyleyen Şanlı, “Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra vücudunuz nikotinin etkilerinden kurtulur. Bu yüzden kanserde nasıl erken teşhis önemliyse, sigarada da erken bırakma o kadar önemli. Çünkü vücudun sağlıklı bir yaşam sürmesi için toparlanması zaman alabilir” dedi. Sigara bırakma sürecine giren kişileri sürekli olarak kontrol ettiklerini dile getiren Mürüvvet Şanlı, “Tedavi sürecine başlayanları aylık tedavilere çağırıyoruz. Bu sırada sigara bırakma hattımız kişileri sürekli arıyor ve kontrol ediyor. Aylık kontrollerden sonra kişiler sigarayı bırakmış oluyorlar. Burada önemli olan nokta bıraktıktan sonra da dikkatli bir şekilde bırakma sürecine devam etmek. Bırakma sürecindeymiş gibi hareket etmektir” şeklindeki ifadelere yer verdi. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası