banner
Özel

‘Sinemada, çocuklar için daha çok içerik üretilmelidir’

DOÇ. DR. GÜLTEKİN “SİNEMA, İNSANIN YAŞAM PRATİKLERİNİ YÖNLENDİREBİLECEK VE DÜZENLEYEBİLECEK BİR SANAT DALIDIR. BU YÜZDEN SİNEMAYA GİTME KÜLTÜRÜ ÇOCUK YAŞTA KAZANILMAYA BAŞLAMALIDIR” Çizgi film sektörü son zamanlarda çeşitli uyarlamalarla sinema..

‘Sinemada, çocuklar için daha çok içerik üretilmelidir’
banner

DOÇ. DR. GÜLTEKİN “SİNEMA, İNSANIN YAŞAM PRATİKLERİNİ YÖNLENDİREBİLECEK VE DÜZENLEYEBİLECEK BİR SANAT DALIDIR. BU YÜZDEN SİNEMAYA GİTME KÜLTÜRÜ ÇOCUK YAŞTA KAZANILMAYA BAŞLAMALIDIR”

Çizgi film sektörü son zamanlarda çeşitli uyarlamalarla sinema salonlarına taşınmaya başladı. Sosyal iletişimin gerçekleştiği ve toplumsal etkinlik olarak nitelendirilebilecek sinema salonları, çocukların içine doğduğu teknoloji dünyasında, kullanımların düzenlenmesi açısından önem taşıyor.

Konu ile ilgili konuşan Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Gültekin, Aksaray’da öncelikle çocukların sinema ve çeşitli sosyal etkinlikler ile bir araya gelmesini sağladığı için Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’e teşekkür etti. Gültekin Aksaray Belediyesinin bu konuya hassasiyeti bakımından diğer belediyelerin örnek alması gereken bir uygulama başlattığını söyledi.

Gültekin, “Son zamanlarda televizyonda gördüğümüz çizgi filmleri sinemalarda da görüyoruz. Bu tarz içerikler üretildiği zaman hiç değilse küçüklükten beri bu eylem, yani sinemaya gitme kültürü çocuklara aşılanmış oluyor. Ailelerde buna destek olursa, yeni nesil belki de bu dijitalleşme olgusundan sıkılacak ve kafalarında şöyle bir düşünce oluşacak: ‘Yahu sinema dediğin salonda izlenir.’ Daha sonra düşünce ve istek bu yönde olunca denilecek ki; ‘Yahu sinema salonlarının bu tarz içeriklere daha çok ihtiyacı var, devletin desteğine ihtiyaç var.’ Bu anlamda örnek gösterilebilecek olan Aksaray Belediyesinin yapmış olduğu etkinlikler oldukça önemli. Diğer belediyelerin de bizim belediyemizden örnek alarak bu tarz projeleri kendi bölgelerinde gerçekleştirmeleri gerekmektedir” dedi.

‘BELEDİYELERE ÖZEL BÜTÇE AYRILMALI’

Devlet tarafından kültür sanat etkinlerine yapılan desteklerin artması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Gültekin, özellikle belediyelere bu konuda özel bütçe ayrılması gerektiğini vurguladı. Gökhan Gültekin şöyle konuştu: “Kültür Bakanlığı’nın sinema desteği var. Sinema dairesi başkanlığı tarafından veriliyor. Hem kısa filmler hem uzun metraj filmler hem de animasyonlara hem senaryo hem yapım için ödenek ayrılıyor. Başvuru yapılıyor ve dolayısıyla buradan da iyi bir destek alınabiliyor. Devlet bu tür projelerin çoğaltılması için girişimlerde bulunabilir. Çocuklar için aileleriyle izlenebilecek içeriklere sahip olan çizgi filmlerin bir destek programına alınması gibi. Belediyeler için de kültür sanat etkinliği adı altında böyle bir bütçe ayrılması gerekmektedir.”

ÇOCUKLAR DİJİTALLEŞMEYE BAĞIMLI BİR YAŞAM SÜRMEYE

Bu tarz projelerin çoğalması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gültekin, projelerin çocuk gelişimi açısından önemli bir noktada durduğunu kaydetti.

Aksaray Belediyesinin bu anlamda çok iyi bir konumda olduğunu aktaran Gültekin “Belediye başkanımız çocuklara yönelik olarak gerçekten çok iyi çalışıyor. Tatil gibi dönemlerde bu tarz çocuk merkezli etkinlikler çok fazla görüyoruz.  Belediyemizin tiyatrolar, çocuk festivalleri ve sinema filmi bileti gibi birçok hamlesi var. Bunun diğer belediyelere de aktarılması gerçekleştirilebilirse sinema kültürünün edinilmesi kolaylaşır. Bu sayede çocukları teknolojinin tehlikeli ve zararlı yanlarından uzak tutabiliriz. Çocuklar teknolojinin içine doğdukları için dijitalleşmeye bağımlı bir yaşam sürmeye başladılar. Bu anlamda sinema sektörünün çocuklar üzerine içerik üretmesi onları teknolojinin içerisinden çekip almaya bir nebze de olsa yetecektir” şeklinde konuştu. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası