banner
Özel

Su ve petrol eş değer olacak…

 ‘TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞMEYE BAŞLAYACAK BÖLGELERDEN BİRİ OLAN KONYA HAVZASI İLLERİ ARASINDA AKSARAY’DA BULUNUYOR’ Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir önümüzdeki yıllarda vazgeçilmez bir yaşam kaynağı olan suyun ilerleyen süreçte petrol ile eş..

Su ve petrol eş  değer olacak…
banner

 ‘TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞMEYE BAŞLAYACAK BÖLGELERDEN BİRİ OLAN KONYA HAVZASI İLLERİ ARASINDA AKSARAY’DA BULUNUYOR’

Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir önümüzdeki yıllarda vazgeçilmez bir yaşam kaynağı olan suyun ilerleyen süreçte petrol ile eş değer olacağını aktardı. Dünya çapında bir iklim krizinin ortaya çıktığını ve yine dünya genelinde kuraklığın baş göstermeye başlayacağını kaydetti.

KÜRESEL ISINMA EŞİTTİR SU SORUNU

Küresel ısınmayla birlikte yavaş yavaş kendini göstermeye başlayan iklim krizine neden olan sebeplere ve bu sebeplerin çözümlerine dair neler yapılabileceği hususunda konuşan Jeoloji Yüksek Mühendisi Özdemir, “Tarımda çok fazla bir su çekimi var. Önce bu sorunu çözmeliyiz. Daha sonra kişisel kullanım için bilinçlendirme çalışmaları yapmalıyız. Farkındalık oluşturmalıyız. Bizler bir şeylerin değerini elimizden gittiğinde anlıyoruz. Su bizim yaşam kaynağımız onu kaybettiğimizde birçok şeyi de beraberinde yitiririz. Su o kadar kıymetli bir şey ki uğruna savaş bile çıkabilir ki ben böyle giderse su savaşlarının da yaşanacağını düşünüyorum” dedi.

Yaşanacak kuraklığın başlıca sebeplerine değinen Özdemir, “Dünya genelinde küresel ısınmayla birlikte bir iklim krizi birlikte kuraklık sorunundan söz edilmeye başlandı. Buradaki krizde beşeri etkenler başrol oynuyorlar. Doğanın dengesi bozuldu. Kentleşmenin artmasıyla birlikte ormanlaşma azaldı. Kimyasal gazlar çoğalırken yine oksijen üretecek ağaçlar azaldı. Hal böyle olunca yağışlar azaldı, yer altı suları ise çekilmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda dünyanın en büyük problemi kuraklık, ve kıtlık olacak…” şeklinde konuştu.

KÜRESEL KRİZİN ETKİLERİ ÖNCE KONYA HAVZASINDA HİSSEDİLECEK

Aksaray’da nüfusun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağladığını belirten Jeoloji Mühendisi şöyle konuştu: “Bizim Konya Havzası dediğimiz alan yani Aksaray, Konya, Niğde ve Karaman, Türkiye tarımının yüzde 10’unu kapsıyor. Aksaray’ında yüzde 80’i de geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Bu sorunlar her yerde olduğu gibi Aksaray’da da olacak. Yağış yok ama bölge halkı tarım ile hayvancılık ile geçiniyor. Geçtiğimiz kış ilk defa uzun zamandır alınamayan güzel bir yağış aldık fakat barajlardaki su miktarı istenilen seviyeye ulaşmadı. Önümüzdeki sene ne olacak o da belli değil. Biz yeraltı sularımızı yeterince dolduramadan tüketiyoruz. Devamlı su çekiyoruz fakat suyu çektiğimiz kaynağın su varlığını koruyamıyoruz. Kontrolsüz bir su tüketimi var. Çekim çok fazla, bilinçsiz kullanma var, vahşi sulama var, kaçak sulama var, ruhsatsız kuyu açma var… Kontrolsüz kullanımlar acilen kontrol altına alınmalı.”

Mesleği itibariyle Aksaray’ın toprağını karış karış bildiğini ifade eden Nurcan Özdemir, “Bütün köylerdeki kuyuları, sulama sistemlerini, su ölçüm sonuçlarını biliyoruz. Bugünü bildiğimiz gibi geçmiş 20 yılı da biliyoruz. Yeraltı kaynaklarından 70 metreye kadar su alınabiliyordu. Fakat şu an yer altı sularımız çok çekildi.

Aksaray yağışı bol alan bir bölge değil. Bu yüzden de bölgemizde tarım yapılırken su istemeyecek, susuz yetişebilecek bitkiler ekmeliyiz. Bu tür bitkilerin üretimini bu bölgede çoğaltmalıyız. Öte yandan kaçak kuyular ile yapılan izinsiz su kullanımı ve salma sulama ile vahşi su kullanımı kontrol altına alınmalı. Kaçak kuyulara bir defaya mahsus kuyu ruhsatı verilip bütün kaçak kuyular damla sulama sistemine geçirilebilir. Kuyulara sayaç taktırmak zorunlu hale getirilip çiftçinin ekim yaptığı alanın dekarına göre su verilmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILMALI’

Tasarruf anlamında bilinçlenmenin çeşitli basın yayın organlarıyla iş birliği içerisinde olarak sağlanabileceğini dile getiren Jeoloji Mühendisi Özdemir, “İnsanlarımızı bilinçlendirmeliyiz. Billboardlarda televizyonlarda sosyal medyada sürekli bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı. İnsanlar zannediyorlar ki suyumuz hiç bitmeyecek. Yalnızca Aksaray için konuşmuyorum. Yurt genelinde hatta dünya genelinde su tüketiminde tasarruflu olmalıyız. Sularımız bitecek, kıymetini bilmek zorundayız. Öyle bir bilinçlendirme çalışması yapmalıyız ki, elimizde var olan suyu daha tasarruflu kullanmak adına insan elini yıkarken bile su bitebilir diye özenli davranmalı” diyerek sözlerine son verdi. Foto- Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası