banner
Gündem

Tehlike çanları çalıyor

TÜRKİYE’NİN EN AZ YAĞIŞ ALAN İLİNDE TUZ GÖLÜ VE BARAJLAR KURAKLIK ALARMI VERİYOR Aksaray’da son 30 yılın en kurak kış döneminin yaşanması başta Tuz Göl’ü olmak üzere Mamasın ve Hirfanlı..

Tehlike çanları çalıyor
banner

TÜRKİYE’NİN EN AZ YAĞIŞ ALAN İLİNDE TUZ GÖLÜ VE BARAJLAR KURAKLIK ALARMI VERİYOR

Aksaray’da son 30 yılın en kurak kış döneminin yaşanması başta Tuz Göl’ü olmak üzere Mamasın ve Hirfanlı barajında da kuraklığın yaşanmasına neden oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü son 30 yılda metrekareye düşen yağış miktarlarını gösteren bir çalışma yaptı. Yapılan çalışmayla Aksaray’da bu yıl metrekareye toplam 349.2 metreküp yağış düştüğü tespit edildi. Aksaray’da bu yağışların 119 metreküpü ilkbaharda, 42 metreküpü yaz aylarında, 69.8 metreküpü sonbaharda ve 117.4 metreküpü kış aylarında ölçüldü.

Bu verilere göre 81 il arasında en az yağış alan il Aksaray oldu. Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaya davet etti.

‘TÜRKİYE’DE İLK ÇÖLLEŞMENİN BAŞLAYACAĞI YER AKSARAY’

Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir, Tuz Gölü, Mamasın ve Hirfanlı barajlarında yaptığı incelemelerde ciddi oranda su kaybının olduğunu belirledi. Bilimsel verilere göre Türkiye’de ilk çölleşmenin başlayacağı yerin Aksaray olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları söyledi:
“Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmaya göre, 81 il arasında en kurak il Aksaray olarak açıklandı. Kış mevsiminde olmamızı rağmen hava sıcaklığı 14 derece. Kar ve yağmur yağışının olmaması nedeniyle ciddi derecede kuraklıkla karşı karşıyayız. Bilimsel araştırmalara göre Türkiye’de ilk çölleşmenin başlayacağı yer Aksaray. 1960 yılından 2000 yılına kadar yer altı sularından 15 metrelik bir düşüm söz konusu iken, şu an da DSİ’den aldığımız bilgilere göre son 2 yılda yer altı sularında 15-20 metrelik bir düşüş oldu. Bu aslında çok ciddi bir rakam.  Vatandaşlar kuyuların su seviyesinin düştüğü için bizlere müracaat ediyor. Şu an da sadece su seviyesi düşmüyor, kuyulardaki sularımızda bitiyor. Çiftçilerimiz su bulana kadar kuyu açıyor. Tuz Gölü bölgesinde 2012 yılından itibaren kuyu açmak yasaklandı fakat vatandaşlarımız bu yasağa karşı geliyor” dedi.

 ‘SUYUN KIYMETİNİ BİLMEMİZ GEREKİYOR’

Tuz Gölü, Mamasın ve Hirfanlı Barajlarının da kuraklıktan nasibini aldığını belirten Özdemir şöyle konuştu: “Ciddi derecede kuraklıkla karşı karşıyayız. Sularımızda tehlike çanları çalmış durumda. Mamasın Barajı’nda su seviyesi yüzde 20’lere kadar düşmüş durumda. Sarıyahşi ilçesindeki Hirfanlı Barajı’nda balıkçı tekneleri karaya oturmuş durumda. Ülke olarak bu suların kıymetini bilmeliyiz. Şu an da ellerimizi yıkarken dahi bu suyun biteceğini bilmemiz gerekiyor. Bu olay bir iki kişiyle değil topyekûn bir seferberlikle aşılabilir. Şu an yüzyıllardır biriken suları kullanıyoruz.  Bu sular bir anda oluşmuyor. Kar ve yağmur suları yerin altında süzülerek aşağıda akitler oluşturuyor. Biz de bu zamana kadar sularımızı çok şiddetli bir şekilde kullandık. Arpa ve buğday ekimi yapan çiftçiler yağış olmadığı için verim alamayacaklar gibi görünüyor. Mayıs ayında ise sulu tarım mısır, pancar, ay çekirdeği gibi ürünleri ekip yer altından çok ciddi bir şekilde su çekecekler. Bu durum ise gerçekten insanı düşündürüyor.  Yer altı sularımızın yüzde 80’i tarıma gidiyor. Yer altı sularımızı korumak için ciddi adımlar atmamız gerekiyor.”

TUZ GÖLÜ KURUDU 

Özdemir, Tuz Gölü’nde inceleme yaptığı yerin geçen yıl suyla kaplı olduğunu belirterek, “Tuz Gölü kuraklıktan nasibini almış.  Ciddi bir tehlike söz konusu.  Hasan Dağı’nda geçen yıl 1,5 -2 metre kar vardı. Şimdi ise 10-15 santim kar var. Bu durum gerçekten çok vahim. Yer altı suları Hasan Dağı’na yağan karla besleniyor” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası