banner
Gündem

Tuz Gölü pembe rengiyle ilgi odağı

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nün içinde yaşayan algler ve bakteriler nedeniyle rengi pembeye döndü. Göl, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı. Aksaray, Ankara ve Konya sınırları içinde bulunan..

Tuz Gölü pembe rengiyle ilgi odağı
banner

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nün içinde yaşayan algler ve bakteriler nedeniyle rengi pembeye döndü. Göl, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı.

Aksaray, Ankara ve Konya sınırları içinde bulunan ve kapalı havza özelliği taşıyan Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamanın yanı sıra doğal güzelliğiyle de dikkat çekiyor. İlkbahar ve yaz aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapan göl, çoğunlukla flamingoların konaklayıp kuluçkaladığı yer olması nedeniyle de halk tarafından ‘flamingo cenneti’ olarak biliniyor. Tuz Gölü’nün oluşturduğu görsel şölenle bölge yerli ve yabancı ziyaretçilerin akın ettiği bir mekan haline geldi.

Algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten madde üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kendisini koruyor. Yine bu dönemde halo bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor. Sıcaklık azalınca veya yağmurlu dönem başlayınca göl tekrar eski haline kavuşuyor.

‘BURADA BİRÇOK RENK VE GÖRSEL ŞÖLEN VAR’

Ziyaretçilerden Tamer Efe Çar, “Ankara’dan Mersin’e seyahat ediyorduk. Buranın kalabalık olduğunu gördük. Daha önce de televizyonda bu tarz şeyleri görüyorduk ama pembeleşmeye bugün ilk defa denk geldik.  Burada bulunan arkadaşlardan bilgi aldığımızda bize dönemin belirli zamanlarında Tuz Gölü’nde pembeleşme olduğunu söylediler. Bu yüzden kendimizi şanslı hissediyoruz. Bu doğal güzelliğe şahit olduk. Oldukça güzel bir görüntü… Yolu buraya düşen, büyükşehirlerden sıkılan veya yapacak aktivite arayan arkadaşların burayı mutlaka görmelerini tavsiye ediyorum. Yılın belirli dönemlerinde olan bu pembeliği kaçırmasınlar” dedi.

Çar, “Daha önce Şereflikoçhisar bölümünde bulunan tesise gitmiştik. Fakat Aksaray tarafında görüntü daha farklı… Daha önce Aksaray Üniversitesi’nin bu konuda yaptığı bir açıklama okumuştum. Pembeleşmenin bakterilerden oluştuğunu ifade etmişlerdi. İnşallah bize de denk gelir, biz de görürüz diye düşünmüştüm. Uzaktan bakıldığında pembe yakınlaştıkça rengin açıldığını görüyorsunuz. Burada birçok şeyi içerisinde barındıran bir görsel şölen var diyebiliriz” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası