banner
Özel

Üç kuşaklık meslek

Aksaray”da babasından devraldığı mesleği sürdüren nevzat uçar, üç kuşaktır devam eden mesleğine sahip çıkıyor. eski türk kültürü adetleri arasında yer alan şark köşesi takımları hazırladıklarını belirten uçar, yaptıkların ürünlerin modelinin..

Üç kuşaklık meslek
banner

Aksaray”da babasından devraldığı mesleği sürdüren nevzat uçar, üç kuşaktır devam eden mesleğine sahip çıkıyor.
eski türk kültürü adetleri arasında yer alan şark köşesi takımları hazırladıklarını belirten uçar, yaptıkların ürünlerin modelinin hiçbir zaman geçmeyeceğini söyledi.
babasından devraldığı işini severek yaptığını ifade eden nevzat uçar, “dedem hasır yastık ve minder yapımına 70″li yıllardan önce başlamış ondan sonra da babam devam etmiş. bende bu mesleği 1983 yılında babamdan öğrendim. Şimdi ise babam bana yardımcı oluyor. Öğleden sonra işim fazlaysa babam bana yardım eder, akşam namazından sonrada eve gider. babamın zamanında kentte yastıkçı çokmuş. Şimdilerde bu işi yapan çok kalmadı hal böyleyken el emeği olan mesleklerde de çırak sıkıntısı oluyor. bizim işimiz sadece makineyle kumaşını dikmek değil omuz gücü de önemli, yani yastık kılıfının içine hasırı yerleştirmek çok zor. ortalama günlük 50 veya 60 tane yastık ve minder hazırlıyorum” diye konuştu.

‘nostaljİ eŞyalari olarak
tercİh edİlİyor”

yıllardır bu işten geçimini sağladığını söyleyen uçar, vatandaşların minder ve yastıkları nostalji eşyası olarak kullandığını söyledi. uçar sözlerini şöyle sürdürdü: “yaptığımız yastık ve minder eskiden çeyiz eşyasıydı, şimdilerde ise nostalji eşyası olarak kullanılıyor. herkes evinin bir köşesini şark odası olarak değerlendiriyor. köylerde neredeyse her evde kullanılıyor fakat artık kentte de geçmişe duyulan özlemden dolayı insanlar evinin bir köşesini böyle tasarlıyor. yastıkların içerisini hasırdan, minderlerin içini de süngerden yapıyoruz. hasır çok daha kullanışlı fakat müşterimiz şark odalarını sünger tercih ediyor.” foto-haber: senanur temÜr

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası