banner
Eğitim

Uluslararası Aksaray Sempozyumunun yedincisi gerçekleştirildi

İKİ GÜN SÜRECEK SEMPOZYUM BOYUNCA KÜLTÜR, SANAT, ŞEHİR, TARİH, TASAVVUF, FEN BİLİMLERİ VE EĞİTİM ALANLARINDA 38 BİLDİRİ SUNULACAK Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma..

Uluslararası Aksaray Sempozyumunun yedincisi gerçekleştirildi
banner

İKİ GÜN SÜRECEK SEMPOZYUM BOYUNCA KÜLTÜR, SANAT, ŞEHİR, TARİH, TASAVVUF, FEN BİLİMLERİ VE EĞİTİM ALANLARINDA 38 BİLDİRİ SUNULACAK

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi iş birliğiyle düzenlediği Uluslararası Aksaray Sempozyumunun yedincisi açılış töreni ve ilk oturum sunumlarıyla başladı.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Aksaray’ın değerlerini geleceğe taşıdıkları, sempozyumun şehir-üniversite ilişkilerine dair kurdukları en temel hayallerden birisi olduğunu söyledi. Aksaray’a özgü çalışmalar üretme hayaliyle çıktıkları yolda önemli mesafeler kat ettiklerini ve pek çok somut iş ürettiklerinden söz eden Şahin, “Bizler ‘Bin yıldır hayal kuran ecdadın torunlarıyız’ gibi cümleler kurduk ve kuruyoruz. Hayal kurmak çok kıymetli. Tolunoğulları Devleti’nin hükümdarı Ahmet Bin Tolun 860’lı yıllarda ‘Bir cami yapalım ve insanlık devam ettiği müddetçe hiç yıkılmasın’ diye bir hayal kuruyor. Şu hayalin büyüklüğüne bakar mısınız? İnsanlığın devamına kadar uzanan genişlikte bir hayalden söz ediyoruz” dedi.

‘HAYALERİMİZİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜK’

7,5 yıl önce, ASÜ Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetlerini ilk kurguladıkları dönemde dört temel çalışmanın hayalini kurduklarını anımsatan Şahin, Aksaray Sempozyumunun bu hayallerin ilki olduğunu ve bugün yedincisine eriştiklerini ifade etti. Şehitlerin ve gazilerin hayat hikâyelerinin anlatıldığı belgeseller çekmek ve bu hikâyeleri gelecek nesillere aktarmak adına kurdukları ikinci hayalin de gerçeğe dönüştüğünü, bu çalışmanın tüm kamuoyundan çok büyük bir ilgi gördüğünü anlatan Prof. Şahin, “Aksaray’ın dağı, taşı, ovası, kültürü, folkloru, mimarisi, iktisadı, turizmi… Şehrimizde akademik olarak çalışılacak ne varsa hepsini çalışıyoruz. Ama bir de Aksaray’ın sözlü tarihi var. Şehirde farklı alanlarda çalışmalar yapmış büyüklerimizin hikâyeleri üzerinden şehrin hikâyesini anlattığımız ‘Aksaray’ın Yaşayan Değerleri’ isimli belgeselleri çekmek bizim üçüncü hayalimizdi. Çok şükür bu hayalimizi de gerçeğe dönüştürdük. Dördüncü olarak ise bir e-Aksaray Ansiklopedisi oluşturmak istedik. Bu çalışma kapsamında 94’üncü madde girildi. Sadece Aksaray’a özel olan bu ansiklopedide madde sayılarının bir sınırı yok, sürekli artacak” diye konuştu.

ŞAHİN’DEN YENİ BELGESEL MÜJDESİ

25 yıl ve üzerinde bir süredir ASÜ’de çalışanların yer aldığı belgesel çalışmasını da tamamladıklarını söyleyen Rektör Şahin, bu çalışmanın ASÜ’nün yıllar içinde geldiği noktanın görülebilmesi açısından son derece önemli olduğuna işaret etti. Aksaray’ın müzik kültürünün anlatıldığı yeni bir çalışmanın da tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden ASÜ Rektörü, “Yakın zamanda düzenleyeceğimiz bir galayla bu yeni belgeselimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Biz, bu çalışmaların bütününün ‘Vefa Projeleri’ olarak isimlendiriyoruz. Benzeri projelerimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

 

Açılış töreninde konuşan Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç medeniyetlerin gelişiminde ciddi bir kültürel birikim olduğunu ve düzenlenen sempozyumun bu birikime önemli katkılar sunduğunu belirtirken, Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek ise emeği geçenlere teşekkür etti. Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ramazan Ata’nın sempozyumun geneline ilişkin bilgiler aktarmasının ardından Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Prof. Dr. Seher Karaman’ın sunumlarıyla sempozyum başladı.  (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası