banner
Gündem

Aksaray’da Uluslararası ipek yolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde 3’üncü Uluslararası İpek Yolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali başladı. Valilik ve Sultanhanı Belediyesince düzenlenen festivalin açılışı Vali Hamza Aydoğdu, Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak..

Aksaray’da Uluslararası ipek yolu Sultanhanı Halı,  Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali
banner

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde 3’üncü Uluslararası İpek Yolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali başladı.

Valilik ve Sultanhanı Belediyesince düzenlenen festivalin açılışı Vali Hamza Aydoğdu, Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak ve beraberindekilerin mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşüyle başladı. Sultanhanı Kervansarayı içerisine kurulan halı ve kilim sergisini Aydoğdu, Solak, tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı ve diğer protokol üyeleri yaptı.

Aydoğdu, Ortaylı ile birlikte halı ve kilim sergisini gezerek bilgi aldı. Vali Aydoğdu, gazetecilere, İpek Yolu’nun en büyük kervansarayı olan Sultanhanı Kervansarayında festival başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Festivalde çok muhteşem bir havanın olduğunu anlatan Aydoğdu, şöyle konuştu: “Böylesine tarihi bir mirasın içerisinde üreticilerimizin halılarını görmek bütünlük sağladı. Festivalimiz 3 gün sürecek. Aksaray’ımızın bütün taraflarıyla birlikte gençlerimiz de burada. İnşallah biz bu ecdat yadigarı bu kervansarayımızın içerisinde farklı etkinlikler yaparak burayı herkese göstereceğiz. Kültürümüzü geleceğe anlatmak kadar göstermek de önemli. Söyleşilerimizle, konserlerimizle ve açılışlarımızla festivalimiz devam edecek.”

Solak ise Sultanhanı Kervansarayının restorasyon çalışmalarını bitirdikten sonra geniş kapsamlı ilk kez bir festival organize ettiklerini ifade etti. 18. yüzyıldan kalma halıların olduğu serginin büyük ilgi gördüğünü belirten Solak, “Festivalimizi ziyaret etmeyen pişman olacaktır. İlber Ortaylı, Sultanhanını çok seviyor. Bugün hocamızı fahri hemşeri ilan ediyoruz. Halı sanatını yaşatabilmek için bu gibi festivallerin daha çok olması gerekiyor.” diye konuştu.

MİLAS ÖREN KOLEKSİYONU BEGENİLDİ

Tarihçi yazar Ortaylı da gördükleri karşısında çok memnun kaldığını söyledi. Özellikle Milas koleksiyon halılarını çok beğendiğini anlatan Ortaylı, şunları kaydetti: “Sergide yeni halılar ve halıcılar da var. Ben gençken bunların bazıları yoktu. Sultanhanı halıcılığın merkezi haline geliyor. Başkan Solak’da onların başı. Ben gençken bu halıların onarımı ve tamiratı yoktu. Kervansarayları böyle kullanmak en akıllıcası. Başka türlü bunlar böyle nefes almayınca yaşamıyor. Arada birde sergi yapınca daha güzel oluyor, havası değişiyor. Sırf turist sokmakla olacak bir şey değil. Bu tip etkinlikleri artırmak lazım.” Foto-Haber: Şeyda COŞAR

 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası