Özel

Üretici ile tüketici arasındaki makas açıldı

Aksaray Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, üretici ve market arasındaki fiyat farkının açılması, tarım ve hayvancılık sektöründe ki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. ‘TÜRKİYE’DE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN EN..

Üretici ile tüketici arasındaki makas açıldı
banner

Aksaray Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, üretici ve market arasındaki fiyat farkının açılması, tarım ve hayvancılık sektöründe ki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

‘TÜRKİYE’DE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN EN TEMEL SORUNU ÇOBAN BULAMAMAK’

Şuanda hayvancılıkta en büyük sorunun çoban eksikliği olduğunu aktaran Aktürk, “Türkiye’de küçükbaş hayvanlığın en büyük sorunu çoban. Genelde bu işi yurt dışından gelen Afganistanlı kişiler yapıyorlardı. Onlarda çeşitli iş dallarına atılmaya başladı. İnşaat, lokanta, fırın ve organize sanayide çalışıyorlar. Artık onlarda çobanlık mesleğini yapmak istemiyorlar. Bir çobanın maaşı 20-22 bin liraya kadar yükseldi. Normalde Afganistanlı 400 dolar maaş hesap edip onu istiyorlardı. Şimdi ise bu 12 bin liraya denk geliyor. Şu anda 700 dolara kadar istek var. Çoban olmaz ise küçükbaş işi olmaz. Koyun üreticiyi düğününde oynatmaz cenazesinde ağlatmaz. Bu koyunların her gün meraya çıkması lazım. Mutlaka her gün çobanın bunu meralarda otlatması lazım” dedi.

1 YILDA 800 KÜÇÜKBAŞ İŞLETMESİ KAPANDI’

Geçtiğimiz yıl şehrimizde 700 ile 800 küçükbaş işletmesinin kapandığını belirten Aktürk, “Hem ekonomik sebepler, hem girdi maliyetleri, mera ve özellikle çoban bulamamaktan kaynaklı sıkıntılar nedeniyle işletmeler kapandı. Şu anda çoban sıkıntı hat safhada. Bunu tarım il müdürümüz ve tüm yetkililer biliyor. Sektörümüzde çalışacak iş gücünü bulmakta zorlanıyoruz. Türkiye’deki küçükbaş hayvancılığın önündeki en büyük engelin çoban sıkıntısı olduğu ve yetkilerimizin de bu işe bir çözüm bulması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

‘FİYATLARDAN ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE RAHATSIZ’

Süt fiyatlarının enflasyonun çok gerisinde kaldığını söyleyen Aktürk, “Şu anda sıcak süt 11,50 kuruş ve zaten bu sahada uygulanıyor. Dövizin yükselmesi yem fiyatlarına yansıdı. Yem süt paritesi şu anda üreticinin aleyhine oldu. En büyük sıkıntı fabrikaların yüksek kar ile satması. Şu anda üretici para kazanmazken, üreticiden sütü ucuz alıp çok yüksek kar ile satan firmalar para kazanıyor. Üretici 11,50 kuruştan alınan süt 30 ile 35 liraya satılıyor. Organik ve doğal sütü peynir yapıp 200 ile 250 liraya satıldığını görüyoruz. Tüketici pahalı yiyor ve üretici ise zarar ediyor. Ette ise aynı büyük ile küçükbaş kesim 180 lira civarında. Ama bu gün kuzu pirzola 500 lira. Kesim fiyatlarının düşmesine rağmen 1 kilo sucuk 500 lira ve pastırma 900 lira. Aradaki makas çok açıldı. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak lazım” dedi. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası