banner
Özel

Veteriner hekimin hayali gerçek oldu

Aksaray’da serbest veterinerlik yapan Göksel Olgun, devlet desteğiyle kurduğu hayvan çiftliğinde, günde ortalama hastalıktan ari 1 ton süt üreterek ekonomiye katkı sağlıyor. Olgun, 950 bin lira devlet desteğiyle 1 milyon..

Veteriner hekimin hayali gerçek oldu
banner

Aksaray’da serbest veterinerlik yapan Göksel Olgun, devlet desteğiyle kurduğu hayvan çiftliğinde, günde ortalama hastalıktan ari 1 ton süt üreterek ekonomiye katkı sağlıyor.

Olgun, 950 bin lira devlet desteğiyle 1 milyon 350 bin liraya, 2 bin metrekare alanda kurduğu hayvan çiftliğinde hayalini gerçekleştirdi.

‘Biz destekliyoruz üreticilerimizde üretiyor’ diyen Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav,  “Ari işletme demek Tüberküloz ve Brusella hastalığı bulunmayan işletme demektir. Acıpınar köyünde 2018 yılından bu yana hastalıktan ari bir işletmemiz var. Bakanlığımızın desteğiyle yüzde 75 hibeyle yapılmış bir tesis. İlimiz bu konuda çok iyi durumda. 2021 yılında 119 işletmeyle Türkiye’de 4’üncü sıradaydık. Bu yıl ise 80 ari işletmemize onay verdik. 48 işletmemizde onay sürecinde olup toplam 128 adet ari işletmeye ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz. Ari işletmeden üretilen et ve sütlerin kalite oranı yüksek olduğundan işletmelerimizin ürettikleri sütlere de yoğun bir talep oluyor. Ari işletmelere bakanlık desteklerimiz 2022 yılında ciddi oranda artırıldı. Bu yıl ari işletmelerimizde hayvan başına 600 lira, onaylı süt çiftliğinde ise hayvan başına 100 lira destek vereceğiz. Aksaray’da 372 bin büyükbaş hayvan ile üretim yapıyoruz. Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısında 13. sıradayız ve günlük bin 200 ton süt üretimimiz var. İlimizde bu süt üretimini işleyen 22 tane de tesisimiz var” dedi.

GÜNLÜK İNEK BAŞI 29 LİTRE SÜT ÜRETİYORUZ

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunu 35 yaşındaki Göksel Olgun ise, “İşletmemizi 2018 yılında devletimizin IPARD desteğiyle kurduk. Hastalıktan ari bir işletmeyiz. 5 yıl önce 30 inek ile başladık. Şu anda toplam 70 tane hayvanımız var. Süt ve damızlık hayvan satışı yapıyoruz. İşletmemizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Günlük inek başı 29 litre süt üretiyoruz. İşletmemizdeki hayvan sayısına göre 700 litre ile 1 ton 200 litre süt aralığında üretimimiz var. Şu anda sürümüz biraz yaşlandı. Alttan yeni nesil ineklerimiz de geliyor. Bu yüzden sütümüz de az bir düşüş yaşandı. Önceden inek başı 32 litreyi yakalamıştık. İnşallah bu oranı tekrar yakalamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

ROBOTİK SAĞIMA GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ’

Olgun, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Brusella ile tüberkülozdan ari bir işletmeyiz. Bunlar zoonoz hastalıklar. Ari işletmemizde ürettiğimiz sütün kalitesi de arttığı için ulusal firmalardan talepler oluyor. Bununda bize ekstra bir getirisi oluyor. Sütümüzün yağ ile protein değerine göre de destek alıyoruz. 5 yıllık desteğimiz dolmak üzere. Yeni bir ahır için talepte bulunup üretimimizi daha da artırmayı ve robotik sağımına geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası