banner
Gündem

Yerli ve milli ‘Halis’ buğdayın hasadı yapıldı

Yerli buğday ‘Halis’, dekarda bin kilogram gibi yüksek bir verimin yanı sıra enerji, protein, hektolitre değerleri ve hastalıklara dayanıklılığı ile de tarım sektöründe ilgi uyandırdı   Aksaray’da ‘Yerli ve Milli..

Yerli ve milli ‘Halis’  buğdayın hasadı yapıldı
banner

Yerli buğday ‘Halis’, dekarda bin kilogram gibi yüksek bir verimin yanı sıra enerji, protein, hektolitre değerleri ve hastalıklara dayanıklılığı ile de tarım sektöründe ilgi uyandırdı

 

Aksaray’da ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ projesi kapsamında yerli ekmeklik buğday çeşidi olan ‘Halis’in deneme hasadı yapıldı. Gökçe köyünde düzenlenen hasat etkinliğine Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber, İl Tarım Orman Müdürü Bülent Saklav, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, birim müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Çiftçi Mustafa Uz, 6 dekar alanda ıslah edilmiş ‘Halis’ isimli buğdayın kentin iklim şartlarına uygun olduğunu söyledi. Us, “Tahıl sıkıntısı yaşanırken bizlerde tarlalarımızdan daha fazla verim almanın yollarını aramaktayız. İlimize uygun alternatif buğday çeşitleri ararken il tarım müdürlüğünün bir projesi bize ışık oldu. Sonbaharda ekmiş olduğumuz buğdayın ilk mahsulünü aldık. Bundan sonra bu ürünün yöremizde yaygınlaşması için her şeyi yapacağız” dedi.

‘HALİS’İ AKSARAY’DA YAYGINLAŞTIRACAĞIZ’

Aksaray’da yaşanan su sıkıntısından dolayı az su isteyen alternatif ürünlere yönelmenin gerekliliğinden bahseden Aydoğdu, “Artık bizlerde topraklarımızda alternatif ürünler denemeliyiz. Bu bölgemiz Konya Ovası Havzası içerisinde yer alıyor. Ciddi anlamda su problemi var. Bu yüzden ‘En az su tüketen ürünlerden en çok nasıl verim alabiliriz?’ bunun yollarını aramalıyız. ‘Halis’ ekmeklik buğdayın deneme ekimi Tarım Müdürlüğümüz kontrolünde yapıldı. Bu tohumumuzu Aksaray’da yaygınlaştıracağız. Yerli ve milli yeni buğday çeşidimiz hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

UN SANAYİSİNDE EKMEK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, TÜİK verilerine göre arpa, buğday ve çavdarda yüzde 15’lik verim artışı olduğunu dile getirdi. Halis buğdayın yüzde 100 yerli tohum olduğunu ifade eden Saklav, bu türün protein ile yüksek rekolte olmak üzere birçok açıdan un sanayisinde kaliteli ekmek ihtiyacını karşılayacağını belirtti.

Tarımsal üretimde yerli ve milli tohumların kullanımını önemli bulduklarını kaydeden Saklav, “Ülkemizde tarımsal üretimde yüzde 96 oranında yerli tohum kullanılmaktadır. Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğünce 2018 yılında Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Halis buğday çeşidinin 6 dekarlık alanda deneme hasadını yaptık. Yerli Halis ekmek buğdayımız sulu arazide dekar başına ortalama bin kilogram verim alınmaktadır. Tanedeki protein değeri yüzde 14 ve 16 arasındadır. Kırmızı taneli olmasıyla ve yüksek ekmeklik kalitesiyle un sanayimizin ekmek ihtiyacını karşılayacak önemli bir buğday çeşidimizdir. Yüzde 100 yerli tohumdur. Yerli buğday çeşidimizin sulu ve kıraç arazilerde tüm çiftçilerimiz tarafından kullanılmasını talep ediyoruz.” Konuşmaların ardından üretici Mustafa Uz’a ait 6 dekar alanda buğday hasadı yapıldı. Foto-Haber: Şeyda COŞAR

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası