banner
Röportaj

Yıl sonuna kadar çip taktırmayanlara ceza

Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız evcil hayvanlara getirilen çip taktırma zorunluluğuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Oda Başkanı Yıldız, şöyle konuştu: “Tarım ve Orman Bakanlığı’mızca Aksaray’da olduğu gibi Türkiye genelinde..

Yıl sonuna kadar çip taktırmayanlara ceza
banner

Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız evcil hayvanlara getirilen çip taktırma zorunluluğuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Oda Başkanı Yıldız, şöyle konuştu: “Tarım ve Orman Bakanlığı’mızca Aksaray’da olduğu gibi Türkiye genelinde yasaklı ırklar hariç, evcil hayvanlar; kediler, köpekler ve gelinciklerin küpelenmesi, kimlik altına alınması, pasaportunun çıkartılması ve çip denilen deri altına uyguladığımız mikro ebatlarda malzemelerle hayvanların kontrol altına alınmasını sağlayan bir mekanizmayı uygulama zorunluluğu getirildi. Bu uygulama bir yıl önce başladı. Şu anda yürürlüğe giren yönetmelikle beraber, 31 Aralık 2022 tarihine kadar evcil hayvan sahipleri çip taktırmak zorundalar. Yeni yılla birlikte bakanlık tarafından yapılacak denetimlerde evcil hayvanına çip taktırmamış kişilere 14 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.”

‘İŞLEMİN OLUMSUZ BİR ETKİSİ YOK’

Çip taktıracaklar için yapılması gerekenleri aktaran Yıldız, “Aksaray Tarım ve Orman il, ilçe müdürlüklerinden, resmi ve özel veteriner kliniklerden bu işlem yaptırılabilir. İşlem kesinlikle hayvanlarımıza zarar vermemektedir. Bu zamana kadar ki uygulamalarda herhangi bir olumsuz etkiye rastlanmamıştır. Çipi yerleştirdiğimiz bölge ensede olabilir kaburga da olabilir. Deri altına bir enjektör vasıtasıyla çipimizi doğrudan impilante ediyoruz. Uygulaması çok basit neredeyse 3-5 saniyemizi alıyor.

‘KAYBOLAN HAYVANLAR KOLAYCA BULUNACAK’

Bu sistem sayesinde kayıp ve çalıntı hayvanların hızlı ve kolay bir şekilde bulunabileceğini ifade eden Yıldız, “Bir tane mikro çip okuyucumuz var bir de sadece o hayvana tanımlanan çipimiz var. Yerleştirdiğimiz her çipin kendine özel bir seri numarası var ve bu çipi yerleştirdiğimiz hayvanın da bir seri numarası oluyor. Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Bunun dışında aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Öte yandan çip de bir GPS özelliğimiz var. Çalınma yahut kaybolma durumlarında hayvana takılan çip sayesinde GPS özelliği ile hayvanınızın yerini belirleyebiliyoruz.

Uygulanan bu işlemle muhtemel olumsuz durumların önüne geçilmesinin hedeflendiğini kaydeden veteriner Yıldız, böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyulduğunu da anlattı.

Veteriner Önder Yıldız konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “ Uygulamamızın amacı insanların ve hayvanların bir arada yaşadığı yerlerde olası bir sağlık probleminin yaşanmaması adına tehlikeleri ve riskleri bertaraf etmektir. Hayvanlardan insanlara geçebilen bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınabilmesi ve bu hastalıkların bulaşmasını engellemek adına oluşturulan bir sistemle her şeyi takip edebiliyor ve denetleyebiliyoruz. Kuduz başta olmak üzere birçok hastalığın hayvandan insana geçmesini çip takma aşamasında aşılama yaparak engelliyoruz. Burada toplum sağlığı bizler için çok önemli. Özellikle evcil hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları engellemek önlemek adına bu uygulama gerçekten çok önemli bir noktada duruyor.  Bu yüzden alınan tedbirler ve uygulanan cezalarda oldukça keskin. 2023 yılı itibariyle sisteme tanımlanmamış kimliksiz hayvanların dolaştırılması bakımı ve beslenmesi ile ilgili kısıtlamalar gelecek. Denetlemeler ve kontroller tarım bakanlığımızca yapılacak. Bugün trafikte nasıl ehliyet ruhsat kimlik denetimi yapılıyorsa hayvanlar üzerinde de bu şekilde denetim yapılacak. Bu denetimler esnasında kimliksiz, çipsiz hayvan gezdirenlere belirli para cezaları kesilecek. Uzun bir süredir bu uygulama vardı. Bütün dijital platformlarda duyurusu yapıldı. Hayvan sahiplerini biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Çünkü hayvan sağlığını etkileyen faktörler insan ve toplum sağlığını da etkiliyor.” Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası