Aksaray’da üretilen yoncanın ilk biçimlerine başlanıldı. Kentte, 420 bin 430 hektarlık tarım alanında, hububatın yanı sıra en fazla yonca ve ayçiçeği yetiştiriliyor. İlin yüzde 42.2’sine istihdam sağlayan tarım sektöründe, yonca..
Aksaray’da üretilen yoncanın ilk biçimlerine başlanıldı. Kentte, 420 bin 430 hektarlık tarım alanında, hububatın yanı sıra en fazla yonca ve ayçiçeği yetiştiriliyor. İlin yüzde 42.2’sine istihdam sağlayan tarım sektöründe, yonca üretimi bu yıl yüzde 25 düştü.
İLK BİÇİMDE KALİTE DÜŞÜK
Yenikent beldesinde 18 yıldır yonca üreten Aydemir Ölmez, “Bu ürettiğimiz yoncayı iç piyasada her yere gönderiyoruz. Şu an için ilk biçim işlemlerini yapmaya başladık. Kalitede biraz düşüklük var. Bu yıl tarlalarımızda genel bir fare sorunu yaşıyoruz buda tarlalarımızın veriminde ki düşüklüğü hissettiriyor. Biçimlerimiz 15 gün falan sürer 15 gün sonra ilk balyalarımıza da başlamış oluruz. Genelde yurtiçine yönelik çalışıyoruz. Zaten yurtdışına ihracat yasak. Bu yıl tamamıyla yurtiçine dönük çalışıyoruz. Verimimiz biraz düşük bu yıl verim az” dedi.
FİYATI 7 BİN 500 İLA 8 BİN LİRA ARASINDA
Yonca işlemelerimizi dünyanın son teknoloji ürünleri ile üretiyoruz sadece biz değil tüm firmalar bu şekilde üretim yaptığını belirten Ölmez,” Genel yurt dışından gelen makinalarla biçim yapıyoruz biçim yaptıktan sonra tırmıklamaya başlıyoruz ondan sonra da yonca hava şartlarına göre kurumasını bekliyoruz. Tırmıktan sonra yaklaşık 3-4 gün bekliyor. Ondan sonra balya yapıp sevkiyata hazır hale getiriyoruz. Şu an alım fiyatımız 6 bin lira civarında satışına da üzerine maliyetleri koyup yüzde 10 gibi düşük bir kar payı ile satıyoruz. Balya fiyatı şu an 7 bin 500, 8 bin lira arasında değişiyor malın kalitesine göre. Bu süt hayvancılığında kullanılıyor. Biz burada genelde büyük besi çiftlikleri besi çiftliklerine yönelik çalışıyoruz.
‘FARE İLE MÜCADELEDE LEYLEKLER İMDADIMIZA YETİŞTİ’
Bu yıl havaların sıcak seyretmesinden ötürü kış ayının kurak geçmesi sebebiyle fare sayısının artış gösterdiğini belirten Ölmez, “Bundan dolayı yüzde 25’lik bir kaybımız var. Yıl içinde verim 500 kiloyu bulurken bu sene 350 kilo civarında alacağız gibi gözüküyor. Farelerden dolayı bir de leylek göçü başladı, böyle sevindirici de bir şey oldu. Şu anda leylekler fareleri avlıyorlar. Buda bizim için çok iyi oluyor” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)