banner
Gündem

Aksaray’ın spor tarihi bir kitapta toplandı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün hazırladığı “Aksaray İli Spor Tarihi” isimli kitap, iki yıllık bir çalışmanın ardından tamamlandı. Kitapta, Cumhuriyetten günümüze Aksaray’da icra edilen sportif etkinlikler,..

Aksaray’ın spor tarihi bir kitapta toplandı
banner

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün hazırladığı “Aksaray İli Spor Tarihi” isimli kitap, iki yıllık bir çalışmanın ardından tamamlandı. Kitapta, Cumhuriyetten günümüze Aksaray’da icra edilen sportif etkinlikler, kazanılan başarılar, çeşitli dallarda faaliyet gösteren kulüpler, sporcular, yöneticiler ve gazete haberleri fotoğraflarıyla birlikte yer alıyor.

1920’LERDE ÇEKİLMİŞ BİR FOTOĞRAF KİTABIN İLHAM KAYNAĞI OLDU

Hazırlanan eser için ASÜ Senato Salonu’nda bir tanıtım toplantısı düzenlendi. ASÜ’nün 2018 yılında spor ve sağlık alanında ihtisas üniversitesi olduğunu ve bu alana ilişkin pek çok çalışma yapıldığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, hazırlanan kitabın ihtisaslaşma projesine dair yapılan işlerin bir parçası olduğunu vurguladı.

Kitabın hazırlanış hikâyesinin bir fotoğraf karesiyle başladığını ifade eden Şahin, “1920’li yıllarda Aksaray’da bir bisiklet yarışması düzenlenmiş. Konuya dair bir fotoğrafa rastladık. O tarihlerde bisiklet yarışı yapılan bir şehirde belirgin bir spor kültürünün olması gerekir diye düşündük. Buradan hareketle çalışmamız başladı. Çeşitli görüşmeler ve araştırmaların ardından da kitap tamamlandı” dedi.

Çalışmanın vefa kavramı ekseninde de değerlendirilebileceğine dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti: “Biz, vefa kavramını önemsiyoruz. Vefa ile vefat arasında yakın bir ilişki vardır. Vefa, insana ölümlü olduğunu hatırlatan da bir kavramdır. Bizler ölümlü varlıklarız ve ASÜ’ye bir çivi çakmış herkese minnettarız. İnsanlar doğdukları yere olduğu kadar çalıştıkları yere de vefa göstermek zorundadırlar. Biz, bulunduğumuz yere karşı da bir vefa borcumuz olduğunu düşünerek ve kendimize yeni işler çıkartarak ilerledik.”

‘ASÜ, UZUN BİR YÜRÜYÜŞÜN  ARDINDAN BUGÜNKÜ NOKTAYA GELDİ’

Kurumların birdenbire, bugünden yarına kurumsallaşma çalışmalarını tamamlayamayacağını ve bu çalışmaların bir kişinin yaptığı işlerle olamayacağını söyleyen Rektör Şahin, “Kurumsallaşma çalışmaları -bunun içinde bazen valiler bazen belediye başkanları bazen vekiller bazen yöneticiler bazen hocalar bazen iş adamları bazen de başarı için dua edenler olur- pek çok kişinin katkılarıyla gerçekleşir. Biz, işin çok başındayız. Henüz 20 yaşımızı doldurmadık. Kurumlar için 50’li, 100’lü yaşları görmek, geleneklerin oluşması, temel sorunları çözülmesi açısından önemlidir. ASÜ de uzun bir yürüyüşün sonucunda bu noktaya gelmiştir” dedi.

Şahin, ilerleyen yılların ASÜ için akademik, kültürel ve sanatsal işlerin daha yoğun yapıldığı bir dönem olacağını belirterek, kitabın hazırlanmasına katkı sunan herkese teşekkür etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz ise Aksaray’ın, Cumhuriyetten bugüne kadarki spor tarihi ortaya çıkarmak için böyle bir çalışma yaptıklarını belirterek, sözlü ve yazılı tarihin birleşmesi sonucunda eseri meydana geldiğini kaydetti. İhtisaslaşma Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Okan Kamiş da geçmişteki tecrübeleri, yaşananları ve başarıları bir sonraki nesle aktarabilmek için kitabı hazırladıklarını vurguladı.

Programa, spor ve tarih alanında çalışmalar yapan akademisyenler, hâlihazırda ve daha evvelki zamanlarda spor kulübü yöneticiliği yapmış isimler ve sporcular ile şehirde sporun gelişimine emek, gönül ve katkı veren isimler katıldı.  (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası