banner
Gündem

Besicilerin kuzu sevinci

Aksaray’da besiciler yeni yılda doğan kuzuların ağıllarda meleme seslerinin mutluluğunu yaşamaya başladılar. Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yeni yıl ile birlikte kuzu doğumlarının başladığını söyledi. Aksaray’da..

Besicilerin kuzu sevinci
banner

Aksaray’da besiciler yeni yılda doğan kuzuların ağıllarda meleme seslerinin mutluluğunu yaşamaya başladılar.

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yeni yıl ile birlikte kuzu doğumlarının başladığını söyledi.

Aksaray’da yaklaşık 400 bin civarında anaç hayvandan 400 -450 bin kuzu beklentilerinin olduğunu dile getiren Aktürk, “Şükür bu yıl kışın hafif geçmesiyle kuzu ölümümüz yok denecek kadar az. Hayvanlarında içeride çok fazla kalmaması hem doğumların daha kolay olmasına hem de zayiatın az olmasına sebep oluyor. Koyun gezdiği zaman daha kolay doğum yapan bir hayvan” dedi.

‘ŞAP HASTALIĞINA KARŞI ÜRETİCİLERİMİZ DİKKATLİ OLMALI’

Bulaşıcı hastalıklarla ilgili küçükbaşta sıkıntı olmadığını belirten Aktürk, “Aksaray’da büyükbaşta şu anda yoğun bir şekilde şap hastalığı var. Hayvan pazarımız 13 Şubat tarihine kadar kapatıldı. Şap hastalığı küçükbaşta yok.  Doğum sezonunda eğer bulaşırsa Allah vermesin kuzularda ciddi anlamda yüksek ateş ve kalp durması sebebi ile ölüme neden olabilir. Bizim için sıkıntılı bir dönemdeyiz. Bu yüzden yetiştiricilerimizin hayvan hareketine dikkat etmesi, yabancı hayvanlarını sürüsüne getirmemesi bu dönemde mümkünse hayvanlarını dışarı çıkarmaması gerekiyor. Birde yabancı kişilerin işletmelere alınmaması gerekiyor. Büyükbaş hayvanlarda aşılama yapıldı. Küçükbaşta ise isteyenlere aşı yapıldı ama şap hastalığının çok fazla alt grubu olduğu için aşılar etki konusunda yetersiz kalıyor. Sadece Aksaray’da değil bölge genelinde pazarlar kapatıldı” diye konuştu.

‘KOYUN FİYATLARI YÜZ GÜLDÜRÜYOR’

Küçükbaş hayvan fiyatlarının yeni yılda çok iyi olduğunu belirten Aktürk,  “Kuzulu bir koyunun fiyatı 10 bin lira, kısır bir koyun ise 6 -8 bin lira civarında. Kuzu fiyatları canlı 140 -145 lira civarında, kesimi ise 270 ile 300 lira arasında süt kuzusu çıkmaya başladı. Yetiştiricilerimiz açısından bu fiyatlar iyi durumda. Hayvanlar doğduktan sonra aşıları ve vitaminleri verilmeli. Annelerini emmeleri kontrol edilmeli. Mümkünse birkaç gün sürüden ayırılıp kuzu ile koyunun birbirine alışması sağlanmalı. 15-20 gün sonra yonca gibi kalite kuru ot ile kuzu başlangıç yemlemeleri başlamalı. Yonca ile yem kuzuların işkembelerinin gelişmesinde çok etkilidir. Hem anne sütü hem de yemle birlikte kuzular ciddi anlamda gelişir. Bir kısmı Nisan ayına kadar besleyip satıyor. Bir kısmı ise meraya çıkarıyor. Meraya çıkmadan öncede bu kuzular aşılanmalı. Bir yıl boyunca kuzu almak için bekliyoruz. Kuzuyu koyundan canlı alıp kesime veya kurbana kadar 5-6 aylık oluncaya kadar en iyi şekilde besleyerek bu işten geçimimizi sağlıyoruz. Bu yüzden bugünlerde kuzuların doğması bizleri sevindiriyor ”dedi. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası