banner
Özel

‘Evde oturmayla bir yerden bir yere gidilmez’

Albinizmle (albino) yaşamayı öğrenen Emirhan,özgüven vurgusu yaptı. Yüzde 60 görme engelli ve albino olan Emirhan Irk (20) Aksaray Albinizm Derneğinde bu rahatsızlıkla ilgili farkındalığı artırmak için çalışmalar yürütüyor. Nadir görülen..

‘Evde oturmayla bir yerden bir yere gidilmez’
banner

Albinizmle (albino) yaşamayı öğrenen Emirhan,özgüven vurgusu yaptı. Yüzde 60 görme engelli ve albino olan Emirhan Irk (20) Aksaray Albinizm Derneğinde bu rahatsızlıkla ilgili farkındalığı artırmak için çalışmalar yürütüyor.
Nadir görülen bu hastalığın saçta, deride ve gözlerde “melanin” pigmentinin eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Irk, albinizmli bireylerin toplumda uğradığı ayrımcılığı ve şiddeti sonlandırmak, bu genetik rahatsızlığa ilişkin küresel çapta farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını aktardı. Irk, bu kapsamda ‘13 Haziran DünyaAlbinizm Farkındalık Günü’nde birçok farkındalık etkinlikleri tertip edeceklerini söyledi.
‘ALBİNOLUKTAN SOYUTLAMAZSAK,
YAŞAMAK ÇOK ZOR OLUYUR ‘
Görme engeline rağmen Aksaray’ın futsal ve Goalball takımlarında görev aldığını ifade eden Irk, şöyle konuştu; “Motor fabrikasında çalışıyorum, futsal ve goalball oynuyorum. Hayatımı albinoluktan soyutlamış bir şekilde ilerletmeye devam ediyorum. İnsanlar farklı yaklaşımlar sergileyebiliyor, albinolu bireyleri görünce şaşırabiliyorlar. Rengi farklı bir noktaya alıyor ve sizi dışarıda soyutlamaya çalışıyorlar. Biraz kendini albinoluktan soyutlamazsan, yaşaman zorlaşıyor. Yaşamın zorlaşmaması biraz engelliliğini kenara koyup farklı uğraşlara odaklanmakla oluyor” dedi.
‘BİZİM TOPLUMDA TEK EKSİĞİMİZ GÖZÜMÜZ ‘
Babasında, annesinde, amcasında ve dayısında albinoluğun olduğunu belirten Irk,“Allah’ın verdiği bir durum bu. Şikayetimiz yok. Çalışarak ailemi geçindiriyorum. Hedefim sporda başarılı olup futsal vegoalball milli takımına gitmek. Bunun içinde çok çalışıyorum. Benim görme oranım yüzde 60 ama her kişide bu değişiyor. Benim sağ gözüm sol gözüme göre daha iyi görüyor. Hazal adında bir kız kardeşim var. Oda albino, oda benim izimden gitmeye çalışıyor. Onu da sporcu yapacağız. Ailem benim en büyük destekçim ve hep arkamda duruyorlar. Lisede elektrik ve elektronik bölümünü bitirdim. Üniversitede istediğim bölümü kazandım fakat ailemden dolayı gidemedim. Sonrasında ise çalışmaya başladım.İnsanın çalışarak bireysel özgürlüğünü kazanması çok güzel. Kimseye muhtaç olmuyorsunuz. Çalışınca bağımsız oluyorsunuz. Bizim toplumdan eksiğimiz gözümüz olabilir. İnsanlara Allah’ım farklı farklı özellikler vermiş. Kendimizi yetiştirebileceğimiz binlerce nokta var.Evde oturmak sizi bir yerden alıp, bir yere götürmez. Bireysel öz güveninizi kazanın. Bilgilerinizi geliştirmeye kazanmalıyız.Kitap okuyup durmamak lazım. Çünkü zaman durmuyor. Normal sıradan bir insan neyse albino odur, aradaki tek fark sadece renktir ” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası