Gündem

Karakovan bal yetiştiriciliği geleneği yaşatılıyor

Aksaray’da insan eli değmeden ve katkı maddesi kullanılmadan elde edilen karakovan bal üretimi sürüyor.  Meyve bahçelerine yerleştirilen içi boş kütüklerdeki arılar, en doğal haliyle bal üretimi yapıyor. İçleri oyulup bir..

Karakovan bal yetiştiriciliği geleneği yaşatılıyor
banner

Aksaray’da insan eli değmeden ve katkı maddesi kullanılmadan elde edilen karakovan bal üretimi sürüyor.  Meyve bahçelerine yerleştirilen içi boş kütüklerdeki arılar, en doğal haliyle bal üretimi yapıyor.

İçleri oyulup bir arının girebileceği kadar boşluk bırakılan kütükler, meyve bahçelerine yerleştiriliyor. Yaklaşık 6 ay kadar müdahale edilmeyen kovanlar, ağustos ayında açılarak, balları sağılıyor. Hiçbir katkı maddesi konulmadan arının tamamen doğal ortamda yaptığı karakovan bal, üretimi zahmetli olduğu için yeni nesil arıcılar tarafından tercih edilmiyor. Fenni arıcılığın gelişmesi ve yayılması ile birlikte yöre kültürünün bir parçası olan karakovan bal üretimi geleneği de yok olmaya başlıyor.

‘BALLI BİR YIL ÜMİT EDİYORUZ’

Uzun yıllardır Hasan Dağı eteklerindeki Koçpınar köyünde bal üretimi yapan Ahmet Baş, “Son yıllarda normal bal üretiminin yanında zahmetinden dolayı çok tercih edilmeyen karakovan bal üretimine de başladım. Bu yıl bahar mevsimi iyi gidiyor. Doğada bol çiçek var. Birde bölgemizde yüzlerce endemik bitki var. Ballarımıza hem Aksaray’dan hem de Avrupa ve İngiltere’deki gurbetçilerimizden ilgi var.  Bizde arılarımızı Mersin’den 15 gün önce Aksaray’ımıza getirdik. Arılarım oğulda verdi. Bereketli bir mevsim geçiriyoruz. İnşallah ballı bir yıl olur diye ümit ediyoruz. Ürettiğimiz balda ise iddialıyız” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ 

 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası