banner
Gündem

Mart yağışları can suyu oldu

Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir, hububat alanlarında yaptıkları incelemelerde şehir genelinde Mart ayı itibariyle herhangi bir kuraklık sıkıntının olmadığını söyledi. Arazilerde incelemelerin sürdüğünü belirten Demir, “İlimizde yaklaşık..

Mart yağışları can suyu oldu
banner

Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir, hububat alanlarında yaptıkları incelemelerde şehir genelinde Mart ayı itibariyle herhangi bir kuraklık sıkıntının olmadığını söyledi.
Arazilerde incelemelerin sürdüğünü belirten Demir, “İlimizde yaklaşık 200 bin hektar civarında bir hububat ekimimiz var. 120 bin hektarın çoğunluğu kuruda olmak üzere arpa, sulu da ise 55 bin hektar da buğday bulunuyor. Geri kalan çavdar, tritikale ve az miktarda yulaftır. Hububat ekimleri Kasım ayında tamamlanmıştı. Kasım ve Aralık ayında yağan yağmurlar ve sulama şansı olan üreticilerimizin yaptıkları sulamalar ile hububat çıkışında herhangi bir sorunumuz olmadı. Aralık ve Ocak aylarında yağışlar mevsim normalleri civarında gerçekleşti. Şubat ayında il genelinde ortalama 10 milimetre yağış düştü. Buda uzun yılların ortalamasının oldukça altında gerçekleşti. Neyse ki Mart ayı başında 2 kez yağış aldık. Bu yağış ise 20 milimetrenin üzerinde oldu. Ekiplerimizin arazi kontrolleri sürüyor. An itibariyle hububatta herhangi bir kuraklık sıkıntımız yok. Meteorolojik verilerde bu hafta içinde birkaç gün yağış gösteriyor. Mart ayı içinde 30-40 kilo yağış alabilirsek Nisan’a umutlu bir şekilde gireriz” dedi.

‘HUBUBAT GELİŞİMİ İYİ DURUMDA’

Kış aylarının fazla soğuk geçmemesinden dolayı hububat gelişiminin iyi olduğunu belirten Demir, “Kar yağmadı belki ama yağan yağmur en azından kuraklık riskini şimdilik ortadan kaldırmış vaziyette. Nisan ve Mayıs aylarında 60 milimetrenin üzerinde yağış alabilirsek hasat sezonuna ulaşırız. Ekecik Dağı’nda süne kışlaklarımızı kontrol ediyoruz. Süneler kışı dağlarda geçiriyor ve baharda ise araziye iniyorlar. Şu anda süne konusunda bir sıkıntı yok. Bunun yanında hastalığımız da yok. Bazı yerlerde ekinlerimiz de bir sararma var. Buda iklimsel hava şartlarından kaynaklı. Hava sıcaklığı bir gün 20 derece olurken ertesi gün 0 dereceye kadar düşüyor. Bu şekilde ani ısı dalgalanmaları bitkilerin fizyolojisini bozabiliyor” diye konuştu.

‘TARLA FARESİNDE TEK ÇÖZÜM TOPLU MÜCADELEDEN GEÇİYOR’

Eskil bölgesinde tarla farelerinin artış gösterdiğini ve zararının fazla olduğunu belirten Demir, “Bunun da en büyük sebebi kışın yumuşak geçmesi, herhangi bir kar yağışı olmayışı ve sisli, puslu havamız olmamasıdır. Bu nedenle tarla farelerinde bir artış oldu. Bununla ilgili tedbirlerimizi aldık. Üreticilerimize sürekli eğitimler veriyoruz. Tarla faresi ile mücadelede elimizde yeteri kadar zehirli buğdayımız mevcut. Bunları üreticilerimize dağıttık. Bizim vatandaşlarımızdan istediğimiz fare ile toplu şekilde mücadele etmeleri. Bireysel mücadele edildiğinde başarılı olma şansımız yok. Tarla faresinde tek çözüm ise toplu mücadeleden geçiyor” dedi. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası