banner
Gündem

Müftü Işıldar; ‘Fitreyi kat kat fazla verebilirsiniz’

DİYANET İŞLERİ YÜKSEK KURULU BU YIL Kİ FİTRE MİKTARINI 70 LİRA OLARAK AÇIKLADI Aksaray Müftüsü Veysel Işıldar Ramazan ayında verilmesi geren fitreyle ilgili açıklamalarda bulundu. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından..

Müftü Işıldar; ‘Fitreyi kat kat fazla verebilirsiniz’
banner

DİYANET İŞLERİ YÜKSEK KURULU BU YIL Kİ FİTRE MİKTARINI 70 LİRA OLARAK AÇIKLADI

Aksaray Müftüsü Veysel Işıldar Ramazan ayında verilmesi geren fitreyle ilgili açıklamalarda bulundu. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanan fitre miktarının bir kişi için 70 lira olarak belirlendiğini bildiren Işıldar, “Bu yıl fitre miktarı 70 lira olarak belirlendi. Bunun altında fitre vermemek gerekir. Bunun üzerinde ise bir sınır yok. İster 70 liranın 10 katı ister 100 katı isteseniz de 200 katı olarak istediğimiz kadar fitre verebiliriz. Bu miktar bir kişi için verilmesi gereken fitre miktarıdır. 4 kişilik bir aile var diyelim, 1 kişilik fitre miktarı 70 olduğundan 70 ile 4’ü çarparız. Bu da 280 lira yapar. Yani 4 kişilik bir ailenin vermesi gereken fitre miktarı en az düzeyde 280 liradır. Ailede kaç kişi varsa 70 lirayla bu kişi sayısı çarpılır. Verilmesi gereken fitre miktarını da böylelikle tayin etmiş oluruz. Burada çocukların fitresini vermek de anne babaya düşer. Çocuklarımız isterse 1 yaşında olsun isterse 6 aylık olsun yine de fitresini vermemiz gerekir. Fakirler de imkan ölçüsünde bu sadakayı vermelidir. Burada fitre verilecek kişiler ise tercihen; öğrenciler, depremzedeler ve diğer düşkün durumda olan kimseler olabilir. Ayrıca Diyanet Vakfı olarak fitreleri, makbuzlarını vererek kabul ediyoruz. İhtiyaç sahipleri kimselere ve deprem bölgelerine gönderiyoruz” dedi.

‘HERKES EKONOMİK DURUMUNA GÖRE FİTRE VERMELİDİR’

Ramazan ayında her Müslümanın mutlaka vermesi gereken sadakaya hem fitre hem de fıtır sadakası denilebildiğini ifade eden Müftü Işıldar şöyle konuştu: “Fıtır sadakası, Ramazan ayının son zamanlarında, Ramazan Bayramı’ndan önce muhtaçların daha iyi bir bayram yapabilmesi için, onların maddi imkanlarına birazcık katkıda bulunmak için verilen bir sadakadır. Ramazan ayına mahsus bir sadakadır. Bayramdan önce mutlaka verilmesi gerekir. Ramazan ayında her Müslümanın ister fakir ister zengin olsun bu sadakayı vermesi gerekir. Tabi hiçbir şekilde imkanı olmayan kişilerin vermesine gerek yok. Herkes imkanı, sosyal yaşantısı ve ekonomik durumu neyi gerektiriyorsa ona göre fitre vermelidir.”

‘FİTRE ŞÜKRÜMÜZÜN BİR GÖSTERGESİDİR’

Fıtır sadakasının faziletlerinden bahseden Işıldar, “Fıtır kelimesi fıtrattan gelir yaratılış demektir. Sadaka da muhtaç kimseye maddi anlamda yardımda bulunmak demektir. Sadakayı fıtır, Allah’ın bizi insan olarak yaratmasından dolayı bizlere verdiği görme, işitme gibi sayamayacağımız nimetler için şükür göstergesi olarak verilir. Kur’an-ı Kerim’de ‘Allah’ın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsanız’ diyor. Fıtır sadakasında maddi yardım ile ibadet yaparak, şükrümüzü sunmuş oluyoruz” diye konuştu.

Fitre vermenin sosyal yardımlaşmanın güzel bir örneği olduğunu söyleyen Işıldar, “Fitre geçişken bir sosyal yardımlaşma örneğidir. Yani insanlar vermenin hazzını fıtır sadakasıyla yaşıyor. Bir insan fıtratından gelen özellikle bir insana, canlı diğer varlıklara, hatta kuru bir ağaca su vererek yardım ettiğinde mutlu hisseder. Mutluluk alış veriş merkezlerinde, online alışveriş sitelerinde, marketlerde, pazarlarda satılan bir olgu değildir. Allah mutluluğu huzuru onun gösterdiği yoldan yürüyenlere, gösterdiği şekilde hayat yaşayanlara mutlaka verir. Paylaşmak insanı mutlu eden ön önemli erdemlerdendir. Aynı zamanda gönülden verilen sadakalar insanın başına gelebilecek kaza, bela ve çeşitli kötülükleri def eder” dedi.   Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası