banner
Köşe yazıları

TATLI KRİZLERİNİ ÖNLEMEDEN ÖNCE SEBEBİNİ BULUN!

SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hepimizin çoğu zaman dilinde olan bir cümledir “Tatlı Krizim Tuttu”. Hemen etrafımıza göz gezdiririz tatlı ne var diye. Peki acaba canımız gerçekten tatlı mı istiyor? Vücudumuz mu..

TATLI KRİZLERİNİ ÖNLEMEDEN ÖNCE SEBEBİNİ BULUN!
banner

SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ

Hepimizin çoğu zaman dilinde olan bir cümledir “Tatlı Krizim Tuttu”.

Hemen etrafımıza göz gezdiririz tatlı ne var diye.

Peki acaba canımız gerçekten tatlı mı istiyor? Vücudumuz mu bizi kandırıyor yoksa biz mi vücudumuzu kandırıyoruz? Regl dönemi yaklaşan kadınlar veya stres altındaki bireyler vücudunun tatlıya özellikle çikolataya ihtiyacı olduğunu, çikolata tükettikleri zaman mutluluk hormonu salgılanacağını, çikolata tüketince problemlerin hafifleyeceğini düşünür. Peki, tatlı krizi aslında insülindeki dengesizlik ise sürekli tatlı yiyerek kandaki şeker bulgumuzu düzeltebilir miyiz?

Bir hastalık tedavi edilmeden önce tanı konduğu gibi biz de vücudumuzu tedavi etmeden önce tanı koymalı, nedenini bulmalıyız. Doğru tanı sonrası doğru tedavi ile kalıcı çözümler üretmiş oluruz.

Sık olarak tatlı krizlerine giriyor isek kan tahlili vererek insülin, kan şekeri değerlerini gözden geçirmeliyiz. Bir diğer neden ise vitamin-mineral eksikliği olabilir. Vücut ihtiyaçlarını farklı şekillerde hissettirebilir. O yüzden mutlaka öncesinde kan tahlili verilmeli özellikle şeker değerleri kontrol edilmeli.

Vücut susuz kaldığı zaman bunu da tatlı isteği olarak hissettirebilir. Bir diğer bakacağımız durum günlük su tüketimimiz olmalı. Acıktığınız zaman veya canınız tatlı istediğinde önce 1-2 bardak su tüketmelisiniz ve 15 dakika beklemelisiniz. Tatlı isteği gidiyor ise vücudunuzun suya ihtiyacı var demektir.

Öğünlerinizdeki tabaklar karbonhidrat – protein – yağ açısından dengeli mi? Basit karbonhidratlar diye adlandırdığımız beyaz un, şeker yemek isteğini arttırır. Kompleks karbonhidratlar dediğimiz tam tahıllı ürünler, yulaf ise yüksek lif içeriğinden dolayı midede uzun süreli tokluk sağlar. Bu nedenle kompleks karbonhidrat yerine basit karbonhidrat tüketimi se tatlı krizlerine davetiye çıkarmaktadır.

Uzun süreli öğünlerinizin arasında ara öğün yapıyor musunuz? Uzun saatler aç kalmak da kişinin şekerinin düşmesine neden olacağı için şeker ihtiyacı doğabilir. Bunun önüne geçmek için öğünler arasına hafif sağlıklı atıştırmalıkların olduğu ara öğün eklenebilir.

Tüm bu durumları değerlendirdikten sonra eğer hala tatlı isteğiniz devam ediyor ise vücudunuzun gerçekten tatlıya ihtiyacı olabilir. Böyle durumlarda ise tarçınlı süt şeker hastalığı veya insülin direnci olan bireylerinde tüketebileceği bir çözüm olacaktır.

Şeker hastalığı veya riskimiz yok ise tatlı ihtiyacımızı doğal şeker içeren meyvelerden veya antioksidan içeriği yüksek olan bitter çikolatadan da karşılayabiliriz. Eğer şeker hastalığı veya insülin direncimiz var ise tek başına tüketmemeli, yanına süt grubu veya kuruyemiş eklemeli ve porsiyon kontrolüne dikkat etmeliyiz.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası