Esnaf

Yok olmaya yüz tutmuş bir miras

Aksaray’da 1977’den bu yana halıcılık işi ile uğraşan Süleyman Kopar, neredeyse tüm dünyaya nam salmış Taşpınar halısının ömrünün dolduğunu vurguladı. Kopar, “Seyyar satıcılıkta yaptım, dükkânda açtım. Uzun zamandır halı işi..

Yok olmaya yüz tutmuş bir miras
banner

Aksaray’da 1977’den bu yana halıcılık işi ile uğraşan Süleyman Kopar, neredeyse tüm dünyaya nam salmış Taşpınar halısının ömrünün dolduğunu vurguladı.

Kopar, “Seyyar satıcılıkta yaptım, dükkânda açtım. Uzun zamandır halı işi ile uğraşıyorum, şu anda da alım satım işi yapıyorum fakat artık üretimi bitti tabi bulabilirsek 2. el ticareti yapıyorum. Üretimi biteli yaklaşık 6 sene oldu. Halı dokuma mesleği öldü diyebilirim, hem artan maliyetlerin karşılanamamasından hem de ilgi duyan kalmadığından yok oldu” diye konuştu.

Piyasada bulunan Taşpınar halılarının fiyatları hakkında bilgiler veren Kopar, “Metrekaresi şu anda bin 500 lira ve 2 bin lira arasında değişiyor. Dışarıda ki imalatçılar metrekaresini şu an bin liradan dokuyorlar. Örnek vermek gerekirse 6 metrekare halıyı 2 kişi 50 günde dokuyor. 6 metrekare halı ise şu an 12 bin lira bandından satılıyor. Şu an sıfırdan dokutmak isteseniz 2 kişi en kötü asgari ücretten 45 günde yüklü miktar bir para ediyor. Bunu da işverenler karşılayamıyor” dedi.

‘KIYMETİNİ BİLEMEDİK’

Halıcılık mesleğini icra etmeye başladığı zamanları anlatan Kopar, ”Mesleğe başladığımda Aksaray’da bu işle uğraşan yaklaşık 50 kişi vardı. Fakat şimdi el dokuması satan 15 kişi anca kaldık. Piyasada da zaten şu an ürün yok. Zamanında burada halı pazarı kurulurdu Pazartesi ve Salı günleri o pazarlarda satardık. Çevre illere gidip satardık. Şimdilerde de absürt bir durum var. O zamanlar insanlarda para olmadığı için alamazlardı şimdi ise insanlar da para var fakat piyasada ürün yok. Ürünlerin hepsi yurt dışına çıktı, biz kıymetini bilemedik” diye konuştu. Foto-Haber: Kamil İPEKLİ

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası