Bayramlar bizi evlerde, sofralarda birleştiren mutluluğun simgesidir. Hepimizin sofralarına sağlık, huzur, bereket ve ailenizle birlikte nice güzel bayramlar dilerim. Bu bayramda diğer bayramlarda olduğu gibi akıllarda tek soru var ‘’..
Bayramlar bizi evlerde, sofralarda birleştiren mutluluğun simgesidir. Hepimizin sofralarına sağlık, huzur, bereket ve ailenizle birlikte nice güzel bayramlar dilerim. Bu bayramda diğer bayramlarda olduğu gibi akıllarda tek soru var ‘’ Bayramda da mı diyet yapacağız?’’
Diyetten ziyade bayramlarda tavsiyemiz Denge’dir. Yediklerimizi dengelemek adına birkaç önemli kurallarımız var.
1)Güne sağlam bir kahvaltı ile başlayın. Kahvaltıda et yerine peynir- yumurta tercih edin. Eti zaten diğer öğünlerde tüketeceksiniz.
2)B grubundan ve demir, çinko, fosfor, magnezyum minerallerinden zengin olan et zengin bir hayvansal protein kaynağıdır. Fakat unutulmamalıdır ki et görünen yağdan temizlenmiş olsa bile etin %20’si yağdır. Burada dikkat etmemiz gereken nokta porsiyondur. Aşırıya kaçmadan tabiki bayramda et tüketebiliriz. Kolesterol hastaları eti daha dikkatli tüketmelidir.
3)Özellikle demir eksikliği olan bireyler bu maddeyi daha dikkatli okuyun. Etteki demirin emilimini arttırmak adına yanında ayran yerine salata tüketin. Demirin emilimini arttıran vitamin C vitaminidir. Bol yeşillikli, limonlu bir salata ile vücudunuzdaki demir depolarını doldurabilirsiniz.
4)Eti pişirirken kanserojen madde oluşmamasına dikkat edin. Eti haşlama, fırınlama, ızgara yöntemleri ile pişirin. Pişirirken yağ eklemeyin. Tuz miktarına da dikkat edin. Özellikle tansiyon hastaları, etin tadını çıkarayım derken tansiyonunuzu çıkarmayın.
5)Eti buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabileceğinin altını çizelim. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etleri yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürün, çözdürülen eti hemen pişirin ve tekrar dondurmayın. Eti ve çiğ sebzeleri aynı doğrama tahtası ile doğramayın.
6)Bayramda tabiki tatlı yiyebiliriz. Önemli olan porsiyon kontrolü. Her gittiğiniz yerde yemek yerine, sevdiğiniz 1 tatlıyı 1 seferlik tüketin. Tatlınızı sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Kendinize yasak değil, sınır koyun. Ve şerbetli tatlılardan ziyade meyveli ve sütlü tatlılar tercih edin.
7)Su tüketimini ihmal etmeyin. Günde mutlaka 2,5-3 litre su tüketin. Vücudumuzu yediklerimizden arındıracak olan en önemli besin sudur.
8)Hareketi arttırın. Akşamları 30-45 dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz.
ET YERİNE KAS YEMEMEK İÇİN ETİ 1 GÜN DİNLENDİRİN
Etleri bekleterek tüketmek de çok önemli. Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Rigor mortis dediğimiz ölüm katılığının geçmesini beklemeli ve öyle tüketmeliyiz.
Bayram boyunca diyabeti, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar yediklerine dikkat etmeli ve tedavilerini bozmamalıdırlar.
BEYZA NUR YILDIRICI
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)