Köşe yazıları

Besin deposu olan aşureyi yemeden geçmeyin

Bereketin ve dayanışmanın sembolü olan aşure günleri kapıda! Peki aşure tüketecek miyiz, tüketeceksek ne kadar tüketeceğiz ? Aşure diğer tatlılar gibi basit karbonhidrat dediğimiz kalitesiz karbonhidrat yerine kalorisini kompleks karbonhidrattan..

Besin deposu olan aşureyi yemeden geçmeyin
banner

Bereketin ve dayanışmanın sembolü olan aşure günleri kapıda! Peki aşure tüketecek miyiz, tüketeceksek ne kadar tüketeceğiz ?

Aşure diğer tatlılar gibi basit karbonhidrat dediğimiz kalitesiz karbonhidrat yerine kalorisini kompleks karbonhidrattan ve zengin meyve içeriğinden dolayı vitamin ve mineralden alıyor.   İçerisinde nohuttan kuru fasulyeye, buğdaydan , kuru üzüme, kuru yemişlerden taze meyvelere kadar zengin bir malzeme grubu yer alıyor. Enerjisi yüksek, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu geleneksel tatlının birçok yararı mevcut. İçeriğindeki aşurelik buğday ise B grubu vitaminlerinde zengindir.

***

Tamamen bitkisel besinlerden yapıldığı için doymuş yağ içermemesi, aksine fındık-fıstık-ceviz- badem gibi yağlı tohumlarla kalp-damar sağlığı için yararlı olan bir besin haline getirmektedir.

Demir, çinko, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi minerallerle A,B ve C vitaminleri yönünden de zengindir. Bu yönüyle de özellikle şeker yerine pekmezle veya daha fazla kuru meyveyle tatlandırıldığında ise kansızlığı (anemi) olan kişiler için, daha doğal beslenmek isteyenler için, sütlerinin miktarını ve kalitesini artırmak isteyen emziren anneler için, okul başarısını artırmak isteyen ve iyi büyüme gelişmenin sağlanması açısından çocuk ve gençler için çok uygundur.

***

Dikkat edilmesi gereken bir nokta tabiî ki şeker miktarıdır. İçerisindeki kuru meyveler yeterince tatlandırmaktadır. Bu yüzden şekeri hiç kullanmamaktan ziyade miktarını azaltarak yapabilirsiniz.

Bu besinin tüketirken şeker içeriğini yoğun olmasından dolayı şeker (diyabet) hastaları daha dikkatli olmalıdır. Şeker hastaları için şeker kontrolü sağlanmış ise kendi diyetlerine uygun düzende şeker kullanılmadan tatlandırıcı ile yapılan aşureden önerilen miktarda tüketilebilir.

***

Ancak faydalı olması maalesef sınırsız tüketilebilecek bir tatlı olduğu anlamına gelmiyor. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu bildiğimiz gibi aşurenin fazlası da zararlıdır ve kilo aldırır. Sağlıklı olması kalorisinin az olduğu anlamına da gelmemektedir. Ölçüyü kaçırmadığınız sürece aşureden korkmanıza gerek yok.1 küçük kase aşure 350-400 kalori olduğundan ana öğün yerine tercih edilebilir. Veya yarım kaseyi ara öğün yerine tüketebilirsiniz. Aşure tükettiğiniz zaman karbonhidratı kısmakta ve lifi arttırmakta fayda vardır.

 

Beyza Nur Yıldırıcı

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası