Köşe yazıları

ÇOCUKLAR KURBAN BAYRAMINI NASIL GEÇİRMELİ?

Kurban Bayramına günler kala pek çok ebeveynin merak ettiği bir konu üzerine sizlerle bir yazı paylaşmak istedim. Çocuklar için Kurban Bayramı ne ifade eder ve bu süreci nasıl geçirmeliler? Öncelikle bu..

ÇOCUKLAR KURBAN BAYRAMINI NASIL GEÇİRMELİ?
banner

Kurban Bayramına günler kala pek çok ebeveynin merak ettiği bir konu üzerine sizlerle bir yazı paylaşmak istedim. Çocuklar için Kurban Bayramı ne ifade eder ve bu süreci nasıl geçirmeliler?

Öncelikle bu süreç çocuğun hangi yaş grubunda olduğuna göre değişir. Eğer çocuğunuz okul öncesi dönemde ise (0-7) çocuk hiçbir şekilde kurban kesimine, etin parçalanmasına, kesik uzuvlara şahit olmamalı, kesim ortamından tamamen uzak tutulmalıdır. Bayramın dini anlamından bahsetmek de uygun değildir. Bu yaş grubu çocuğu anlattığınız peygamberlik kıssasından hiçbir şey anlamayacak, Allah neden bir canlının ölmesini ister ki gibi düşünce kalıpları geliştirecektir. Dünyayı güvenli ve güzel bir yer olarak tanımlayan çocuğun iç aleminde, acı veren ve güvende hissetmediği bir dünya algısı oluşacaktır. Bu durum çocukta ileriye dönük ağır hasarlara sebep olabilir. Çocuğun kitle iletişim araçları yoluyla bu görüntü ve seslere şahit olması da engellenmelidir. Çocuğun alnına kurban kanı sürmek gibi davranışlar da uygun değildir. Süreci, bayram coşkusu vurgusuyla anlatmak yeterlidir.

***

7-12 yaş aralığındaki çocuklar da kurbanın kesim anına şahit olmamalıdır ancak et paylaşımı, dağıtımı gibi süreçlere dahil olabilirler. Bununla beraber kurban ibadetinin öneminden bahsedilebilir. Bu ibadet sayesinde ihtiyaç sahibi pek çok insan et yiyebilir, insanlar arasında paylaşım duygusu gelişir, bu sayede Allah’ın verdiği nimetlere şükretmiş oluruz gibi somut cümlelerle ifade etmek uygun olur.

***

 

12 yaşından sonra çocuk sürecin tamamına şahit olabilir ancak dikkatli okunmalıdır. Çocuk, psikolojik durumu ve özel yaşantılarından dolayı buna hazır olmayabilir. Özelikle kurbanın kafa kesim anı ve can verme süreci her bireyin yakından izleyebileceği bir süreç değildir. Çocuk bu konuda hassassa o görüntü ve seslere hiç şahit olmamalı, kesim sonrası çalışmalara dahil olmalıdır. Bu yaştan sonra Kuran’daki kıssa dahil, bütün süreçler ve bu ritüelin mana boyutu çocuğa uygun bir şekilde anlatılabilir.

***

 

Bireysel farkları ve çocuğun psikolojisini iyi anlamak gerekir. Sürece dahil olmak istemeyen çocuk, yaşı uygun olsa bile zorla sürece dahil edilmemelidir. Erken çocukluğunda tanık olduğu Kurban Bayramı yaşantılarından olayı her sene bu süreci travmatik bir şekilde atlatan ya da sırf bu yüzden et tüketmeyen insanların sayısı hiç de az değildir. Bu yüzden dikkatli olmak, çocuğu iyi tanımak ve yukarıda belirtilen yaş dönemlerine uygun davranmak gerekir.

***

 

Şimdiden hepinize sevdiklerinizle beraber hayırlı bayramlar dilerim.

Sevda ALTINKAYA

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası