Siyaset

Yaldır’dan Yeşilova’nın ilçe olmasıyla ilgili kanun teklifi

Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, TBMM’ye sunduğu kanun teklifi ile Yeşilova Beldesi’nin ilçe olmasını talep etti. Yeşilova adıyla yeni bir ilçenin kurulmasıyla ilgili olarak TBMM’ye kanun teklifi veren Yaldır; “Milletimizin sesi,..

Yaldır’dan Yeşilova’nın ilçe olmasıyla ilgili kanun teklifi
banner

Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, TBMM’ye sunduğu kanun teklifi ile Yeşilova Beldesi’nin ilçe olmasını talep etti.

Yeşilova adıyla yeni bir ilçenin kurulmasıyla ilgili olarak TBMM’ye kanun teklifi veren Yaldır; “Milletimizin sesi, çözümün parçası olacağımıza dair verdiğimiz sözü tuttuk. Yeşilovamızı ilçe yapma yolundaki ilk kanun teklifimizi verdik. Söz, bizde vaktinde ödenmesi gereken bir borçtur. Bu düşünce ile Yeşilovalı vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yeşilova ilçe olursa, kamu ve belediye imkanlarından daha fazla yararlanacak. Yeşilova’nın Anadolu’nun önemli tarım ve hayvancılık üslerinden biri olması noktasında kamu ve özel sektör yatırımları almasının önü açılacak, tarihte olduğu gibi gelecekte de tekrar ticaret merkezi olma imkanına kavuşacaktır” şeklinde konuştu.

İlçe olmasını talep ettiği Yeşilova ile ilgili genel bilgiler veren Yaldır; “Yeşilova Beldesi, Aksaray merkezine, 20 kilometre mesafede eski bir yerleşim birimidir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre nüfusu 3 bin 752’dir. 1928 yılından beri belde statüsüne sahiptir. Ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Arazisi düz ve verimlidir. Yeşilova’nın eski adı Acemhöyük’tür. Yeşilova Beldesi Alasakallı, Köseli ve Parabaşlı olmak üzere 3 mahalleden oluşmaktadır. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Yeşilova beldesi, 1938 yılında, Devlet Ziraî İşletmelerine bağlı olarak kurulan, 1950 yılında Devlet Üretme Çiftliği olarak faaliyetlerine devam eden, 1984 yılından itibaren ise TİGEM bünyesine alınan ve bölgenin en büyük tarım işletmelerinden birisi olan Tigem Koçak Tarım İşletmeleri Müdürlüğü’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu işletmede 200’ün üzerinde personel istihdam edilmekte olup, işletmede üretilen ve tüm Türkiye’ye dağıtımı yapılan sertifikalı tohum çeşitlerine sahiptir. Yeşilova Tigem, yıllık 14.000 ton süt üretimi ve bünyesinde barındırdığı ve satışını gerçekleştirdiği bölgeye adapte olmuş, 4000 civarı Siyah Alaca (Holstein) ırkı sığır ile bölgenin önemli süt üretim ve büyükbaş hayvan yetiştirme merkezi konumundadır. Yeşilova Beldesi’nde bulunan Acemhöyük, Aksaray il merkezinin 18 km. kuzeybatısında yer alan bir höyüktür. Yayvan bir tepe görünümündeki höyüğün, çanak çömlek yayılımına göre 800×700 metre boyutlarında olduğu bildirilmektedir. Höyüğün MÖ 3.000 başlarından itibaren iskan edildiği, en parlak döneminin Asur Ticaret Kolonileri Çağı (MÖ 1950-1750) olduğu belirtilmektedir. Bu dönemde yerleşim höyüğün dışına, “aşağı kent”e yayılmış, ancak dönemin sonunda hem höyük, hem de aşağı kent terk edilmiştir. Daha sonra Erken Helenistik Dönem ve Roma Döneminde yeniden iskan edilmiş, bu dönemlerin sonunda da terk edilmiştir. Yerleşim, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nda önemli bir ticaret merkezidir. Birçok Asur uzmanına göre, Asur kayıtlarında adı Burushattum olarak geçen ticaret merkezi Acemhöyük’tür. Tarihsel kökleri milattan önce 3000’e dayanan, dönemin önemli ticaret merkezlerinden birine sahip olan Yeşilova beldesi ilçe olduğu takdirde tarihteki önemine tekrar kavuşma potansiyeline sahiptir. Yeşilova beldesinin, gelişmişlik düzeyinin artırılması ve vatandaşlarımıza daha sağlıklı hizmet sunulması için ilçe statüsüne alınarak bölgemizde kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde katkı sağlayacağı göz önünde bulundurulduğunda oluşacak idari yapı nedeniyle hizmetlerin sunumunda da gözle görülür ciddi rahatlama olacaktır” diye konuştu. (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası