banner
Özel

Atıl vaziyetteki tarlasını gül bahçesine çevirdi

EMEKLİ İŞÇİ KÖYÜNE DÖNÜP GÜL ÜRETİCİSİ OLDU Turgut Duru emekli olduktan sonra Gülağaç’a bağlı Çatalsu köyüne taşındı. Mamasın Barajı kenarında atıl vaziyette bulunan bahçesine reçellik gül dikimi yapan Duru, ürettiği..

Atıl vaziyetteki tarlasını gül bahçesine çevirdi
banner

EMEKLİ İŞÇİ KÖYÜNE DÖNÜP GÜL ÜRETİCİSİ OLDU

Turgut Duru emekli olduktan sonra Gülağaç’a bağlı Çatalsu köyüne taşındı. Mamasın Barajı kenarında atıl vaziyette bulunan bahçesine reçellik gül dikimi yapan Duru, ürettiği güllerin ticaretini yapmaya başladı.

‘KÖYÜMÜZ DE ADETA GÜL AÇTI’

10 yıl önce emekli olup köyüne dönen işçi emeklisi Turgut Duru, gül üreticisi olma serüvenini gazeteniz Egemen’e anlattı. Duru, “Emekli olunca şehirdeki evimi satarak köyüme yerleştim. Şehir hayatından çok sıkılmıştım ve doğal hayatı yaşamak için köyüme yerleştim. Şehirlerarası yolculuk yaparak Türkiye’nin farklı bölgelerini görme imkanım oldu. 3 yıl önce de Isparta’daki gül bahçelerini eşimle birlikte gezdik. Bahçeleri görünce çok hoşumuza gitti ve fidelerini getirip atıl vaziyette olan barajın yanındaki bahçeme diktim. 3 yıl içerisinde güller çok iyi bir duruma geldi. Şimdi ticaretini yapmaya başladık. Şehrimizde bu denli büyük bir alanda gül yetiştiren tek kişiyim. Bu bahçe sayesinde köyümüz de adeta gül açtı. Rüzgâr esince köyümüz de hasat zamanı öncesi gül kokuyor. Bütün köylülerimiz bizim gibi atıl vaziyette olan tarlalarını gül bahçesi yapıp ticaretini yapabilirler. Çünkü köyümüz gül yetiştiriciliği için çok uygun bir yer” dedi.

‘TALEPLERE YETİŞEMİYORUZ’

Bir dekar alanda gül üretimi yaptığını ve şuanda taleplere yetişmekte zorlandığını ifade eden Duru; “İlk başladığımız yıl 40 kilo gül hasadı yaparken, şu anda 200 kilo gül hasadı yaptım. Güllerimiz her yıl büyüyüp geliştiği için rekolte de artıyor. 2024 yılında beklentim 300 kilonun üstünde. Kilosunu 80- 100 liraya toptan, perakende de ise 120 liradan sattım. Bu gül ile reçel, gül şurubu veya gül suyu yapılıyor. Şehrimizdeki taleplere yetişemiyoruz. Gülün 25 günlük bir hasat dönemi var. Mayıs sonunda başlıyor ve Haziran’ın sonlarına doğru bitiyor. Birçok kişide bahçeme gelip fotoğraf çekinip, reçellik gülünü alıp gidiyor. Bunun yanında hünnap, kiraz, badem, kayısı gibi meyvelerde yetiştiriyorum. Toprak hayat demek. Toprakla uğraşmak yıllardır şehrin verdiği o stresli hayata adeta şifa oluyor” diye konuştu. Foto-Haber: Şeyda COŞAR

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası