banner
Özel

Bu okulda sadece 9 öğrenci eğitim görüyor

Aksaray merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Sarıağıl köyü İlkokulu’nda sadece 9 öğrenci ile eğitim- öğretim yapılıyor. Birinci sınıfta 3, 2’nci sınıfta 1, 3’üncü sınıfta 3 ve 4’üncü sınıfta 2 öğrenci, birleştirilmiş..

Bu okulda sadece 9 öğrenci eğitim görüyor
banner

Aksaray merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Sarıağıl köyü İlkokulu’nda sadece 9 öğrenci ile eğitim- öğretim yapılıyor.

Birinci sınıfta 3, 2’nci sınıfta 1, 3’üncü sınıfta 3 ve 4’üncü sınıfta 2 öğrenci, birleştirilmiş sınıf modeliyle okulda ders görüyor.

Sarıağıl köyünde, halkın çoğunluğu hayvancılık ve tarım ile uğraşıyor. Yıllar geçtikçe çeşitli nedenlerle, başta genç nüfus olmak üzere köyde yaşayanların sayısı azaldı, 250’e kadar düştü. 1975’li yıllara dayanan tek katlı ve tek sınıflı Sarıağıl İlkokulu’nda da öğrenci sayısı, her geçen gün azaldı. Son olarak okulda 2023- 2024 eğitim-öğretim yılına 9 öğrenci ile başlandı.

9 YILDIR TEK ÖĞRETMEN OLARAK GÖREV YAPIYORUM

Evli ve 2 çocuk babası sınıf öğretmeni Cuman Öztürk, “2004 yılında Aksaray’ın Sarıağıl köyünde öğretmen olarak başladım. 20 yıldır aynı okulda görev yapıyorum. Dört kardeşiz, dördümüzde öğretmenlik yapıyoruz. Mesleğe başladığımda 60’a yakın köyde öğrencimiz vardı. Geldiğimde 2 öğretmen daha vardı. Ben 3’üncü öğretmen olarak atanmıştım. Daha sonra 2 öğretmenizde tayin oldular. Öğrenci sayımızda düştüğü için 9 yıldır tek öğretmen olarak öğrencilerime eğitim veriyorum. Birleştirilmiş sınıfı okutuyorum. 4 sınıf bir arada. Okulumuzda 9 öğrencim var. Her yıl bir aşağı bir yukarı oluyor” dedi.

GÜNLÜK 50 KİLOMETRE YOL YAPMAK BENİ YORMUYOR

Köy okulunda imkanların daha kısıtlı olduğunu belirten Öztürk, “Çocukların şehirdeki gibi imkanları yok. Birkaç yıl öncesine kadar köyde internet dahi yoktu. Evlere internet gelmeye başladı. Ben istesem köyden gidebilirdim ama bu köyü sevdim ve gitmekte istemedim. 1 çocuk dahi olsa ben yine okutmak için gelirdim. Çünkü köyde öğrencilerimle ilgilenmeyi seviyorum. Teneffüslerde okulun bahçesindeki ağaçlarla ilgilenmek hoşuma gidiyor. Birde köyün havası güzel. Bu yüzden günlük 50 kilometre yol yapmak beni yormuyor.15 yıl köyde lojmanda oturdum. Kendi oğlumu da köy okulunda kendim okuttum. Ortaokula geçince ise Aksaray’a taşındık. Köyde gençler durmak istemiyor. Büyük şehirlere ya da yurt dışına evlenip gidenler var. Bu yüzden köyün nüfusu her geçen yıl düşüyor. Köyde kalanlar ise tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Köylülerle bir aile olduk” diye konuştu.

‘KÖYÜ AİLECEK SEVİYORUZ’

“Köylerde eğitim düşük gibi gözükse de ben elimden geleni yapıyorum” diyen Öztürk, “Öğrencilerimde okuyup meslek sahibi olabiliyor. Öğretmen olanda, farklı mesleklerde iyi yerlere gelende var. Biz ailecek yazları da köye geliyoruz. Benim çocuklarımda bu köyü seviyorlar. Bayramlarda ailem ile birlikte köylülerle bayramlaşırız” dedi.

‘ÖĞRETMENİMİZİ ÇOK SEVİYORUZ’

8 yaşındaki 3. sınıf öğrencisi Elif Su Gedik, “Öğretmenimiz güzel birisi ve onu seviyoruz. Okulumuzda 9 kişiyiz. Öğretmenimiz bizlerle ilgileniyor. Okumayı seviyorum. Her yıl farklı konuları öğreniyoruz. Bunun yanında okulumuzun bahçesinde arkadaşlarımla oyun oynuyoruz. Okul benim için eğlenceli geçiyor.  Hayalim avukat olmak” diye konuştu. Foto: Şeyda COŞAR/ Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası