banner
Özel

Bu yıl kurbanlıkta küçükbaş tercih ettik

1 milyon 100 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülkenin önemli merkezlerinden biri olan Aksaray’da Kurban Bayramı’nda 500 bin küçükbaşın kurban edilmesi üreticileri sevindirdi. Kurban Bayramı’nın oldukça verimli geçtiğini belirten Aksaray Damızlık..

Bu yıl kurbanlıkta  küçükbaş tercih ettik
banner

1 milyon 100 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülkenin önemli merkezlerinden biri olan Aksaray’da Kurban Bayramı’nda 500 bin küçükbaşın kurban edilmesi üreticileri sevindirdi.

Kurban Bayramı’nın oldukça verimli geçtiğini belirten Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Mahmut Aktürk, “Bayram bizim için çok verimli geçti. Üreticilerimiz kurbanlık için beslemiş oldukları hayvanların tamamına yakınını sattılar. Kurban sonrası kasap, lokanta ve otellerin et ihtiyaçlarını karşılamayı da sürdürüyoruz. Bu yıl geçen yıllara oranla daha fazla küçükbaş hayvan satıldı. Büyükbaş hayvan fiyatlarına göre küçükbaşın daha ucuz olması ve bunun yanında kesimi, getirip götürmesi gibi beden işçiliğini de kolay olması tercihleri artırdı” dedi.

KÜÇÜKBAŞ FİYATLARI YÜZ GÜLDÜRDÜ

Fiyatlardan da memnun olduklarını belirten Aktürk, “Geçen yılki maliyetlere yakın bir maliyetimiz oldu. Geçen yıl yemin torbası 350-400 lira arasında iken biz 3 bin ile 3 bin 500 liraya küçükbaş sattık. Bu yıl aynı yem maliyeti ile aynı kilodaki hayvanları 5 ile 8 bin lira aralığında satarak bu yıl para kazandık. Geçen yıl ise kurban satımından üreticilerimiz zarar etmiş ve birçok işletme kapanmıştı. Bu yıl fiyatların iyi olması, hayvanların tamamının satılması yüzlerimizi güldürdü. Bunun yanında üreticilerimiz şu anda büyümeye yatırım yapmaya başladı. Tarım ve hayvancılık politikasında bir istikrar ile hem ülkemizde hem de ilimizde bunu daha da geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

‘KOYUN ETİNİ DAHA ÇOKSEVDİRMEMİZ LAZIM’

‘Koyun etini daha çok sevdirmemiz gerekli’ diyen Aktürk, sözlerini şu ifadelerle devam ettirdi: “Anadolu’muz bir koyunculuk coğrafyasıdır. Sadece kurbanda değil, sofralarımızda, lokanta ve otellerimizde daha çok küçükbaş hayvan tüketimini yaygınlaştırmamız lazım. Şehrimizde 100 bin civarında küçükbaş kurban edilirken, kurbanlıklarımızın 400 bini başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere Adana, Mersin, Hatay ve Gaziantep gibi büyükşehirlere gönderildik. Toplamda ise 500 bin küçükbaş hayvanımız kurban edildi.”

‘ANIZ YANGINLARI KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLMAMIZ LAZIM’

Bu yıl yağışların bol olması sebebi ile meralarda otun bol olduğu vurgulayan ve buna bağlı olarak anız yangınları konusunda yaşanacak artışı önlemek adına faaliyetler yürütülmesi gerektiğini ifade eden Aktürk, “Şu anda koyunlarımız meralarda, yaylalarda otlanıyor. Bunun yanında ekinlerinde hasat edildi ve anızlarda hayvanlarımızın otlanmasına açıldı. Bu yıl verimli ve üretimin bol olduğu bir yıl olacak. Anız yakmanın yasak olduğunu tüm üreticilerimiz ve çiftçilerimiz biliyor. Anız yangını olunca araziye ve doğaya zarar veriyor. Bunun yanında tarlada yaşayan tüm canlılara zarar veriyor. Hem de küçükbaş hayvancılığın otlama noktasında şansını da kayboluyor. Bunun için anız yangınının önünü geçilmesi ve kesinlikle yakılmaması lazım. Bununla ilgili vatandaşlarımız daha duyarlı olma davet ediyoruz. İlgili kurumlarında bu konuda faaliyetler yürüterek anız yangını konusunda çiftçilerimizi bilgilendirmelidir” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası