banner
Özel

Dostlukların ayakta tuttuğu 61 yıllık berber

Aksaray’da 74 yaşındaki Salim Tokyay, 12 yaşında başladığı mesleğini 61 yıldır severek sürdürüyor. 1962 yılında annesinin tavsiye ile berber mesleğine adım attığını ifade eden Tokyay, “Bu sene meslekteki 61 senemi..

Dostlukların ayakta tuttuğu 61 yıllık berber
banner

Aksaray’da 74 yaşındaki Salim Tokyay, 12 yaşında başladığı mesleğini 61 yıldır severek sürdürüyor.

1962 yılında annesinin tavsiye ile berber mesleğine adım attığını ifade eden Tokyay, “Bu sene meslekteki 61 senemi doldurdum. Bu işe hala devam ediyorum. İşime haftanın 6 günü gelip gidiyorum. Evde duramıyorum, dursam sıkılıyorum. Pandemi de evde 70 gün kaldık berberleri kapattıkları zaman insanlar evde oturarak kilo aldı bende tam tersi 6 kilo verdim. Uzun yıllardır çalışmaya alıştığım için evde durmak bana pek yaramıyor. İlkokulu bitirdim o zamanlar yokluk vardı, rahmetli annem berbere verelim seni Salim dedi, sermayesi az gücümüz yeter dükkân açarız diye girdik o zamandan beri aralıksız çalışıyorum. Askerden geldiğimde çarşıda ilk dükkânımı açtım. 1972 yılında evlendim. Sonrasında Sanayi Mahallesi’nde bir dükkân açtım, orada 12 sene çalıştım sonrasında şu anki yerime geldim.33 senedir de aynı dükkanda hizmet veriyorum” diye konuştu.

‘GÜCÜM YETTİĞİNCE MESLEĞİMİ BIRAKMAYACAĞIM’

Berberliğin ince bir meslek olduğunu söyleyen Tokyay, yaptığı işi severek yaptığını ve özen gösterdiğini belirtti.

Dostlarının kendisine tıraşa geldiğini ve mesleğine devam etmesi için destek olduklarını ifade eden Tokyay, şöyle konuştu: “Makas tıraşı bizim gibi eski topraklarda var. Makine tıraşı makas tıraşının yerini tutmaz makas tıraşı daha düzgün oluyor. Şimdiler de dükkânlar sabah 8-9 gibi açılıyor, biz eskiden daha güneş doğmadan açardık dükkanı. İşi sevmek ve yaptığın tıraşa özen göstermek çok önemli. Berberlik ince bir meslek. Özellikle sakal tıraşı yaparken müşterinin cildini dahi acıtmayacaksın. Sanayide ilk kez tıraşa gelen bir müşterim bana daha önceki berberler sakal tıraşı olurken hep yüzümü acıtırlardı.  Sen hiç acıtmadın dedi. Bende hiç berber acıtır mı dedim. Ondan sonra bana devamlı tıraşa gelmeye başladı. Çarşıda olmama rağmen sanayi esnafları hala tıraşa bana geliyor. Dükkânıma arkadaşlarımda tıraşa geliyor. Buradaki esnaflarla birlikte günlerimiz geçiyor. İşi bırakan arkadaşlarımın hepsi bıraktıktan sonra hastalandı. Ben ise sağlığımı çalışmaya borçluyum. Bana da aman mesleği bırakma diyorlar. Bende gücüm yettiğince mesleğimi bırakmayacağım.”

‘ESKİDEN BERBER AZ İŞ ÇOKTU’

Her zanaat dalında olduğu gibi çırak bulmak konusunda sıkıntı yaşadıklarını aktaran Tokyay, “Önceden mesleği öğrettiğim elemanların yarısı işi bıraktı yarısı da mesleği öğrenip yurt dışına çıktı. Tabi burada dükkân açanlarda oldu. Yeni yetişen gençler ise genç berberlerde tıraş oluyor. Eskiden ustura vardı şimdi o ustura yok, şimdi jilet usturası var hakiki ustura yok. Şimdi ki gençler bilmez onu, biz o usturayla öğrendik işi şimdi jilet usturası var o kullanılıyor. Sabah gelip akşam saat 5-6 gibi evime gidiyorum. Mesleğe başladığımda berber az olduğundan iş çoktu. Şimdi nüfusa göre berberde arttı. Buna rağmen tüm berberler işi yapıyor. Zamanında ustam, kardeşim, 2 kalfa ve 2 çırak ile çalışırken, şimdi tek kaldım.2020 yılında yılın ahisi seçilerek Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’dan plaket aldım” şeklinde konuştu.

‘YOKLUK VARDI FAKAT SAYGI VE SEVGİDE VARDI’

Eski günleri şimdi herkes arıyor ama bulamıyor” diyen Tokyay, “Gençlerin kafası bizi sarmıyor. Telefon maalesef mesleği geç öğrenmelerine sebep oluyor. Biz zamanında ustamızı esas duruşta durur beklerdik. Bunların hepsi geçmişte kaldı. Bayram namazına kadar çalıştığımız günlerde oldu. Eski günleri şimdi herkes arıyor ama bulamıyor. Yokluk vardı ama bir saygı ile sevgiyle beraber bet bereket vardı. O yıllarda mahallelerden ırmaklar akardı. Irmakların suyu tertemizdi. Kimsede bir şeyler atmazdı kirlenmesin diye. İnsanlarımız ırmaklardan mahalledeki evlerinin bahçelerini sulardı. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sondajlarla suyu çeke çeke bitirdik. Yeşil Aksaray ismi oradan geliyor. Şimdi her taraf beton oldu. Kuraklıkla mücadele ediyoruz. Eskiye özlem duyuyoruz fakat o günler geri gelmiyor ”dedi.

‘SALİM BERBER EMEĞİNİ ESİRGEMEZ’

Berbere tıraş olmak için gelen 57 yaşındaki Ekrem Alan ise , “Emektar Salim abimize tıraşa 30-35 yıldır gelirim. Eline sağlık hiç emeğini esirgemez. Kendisi bizim büyüğümüz, sevdiğimiz ve saydığımız emektar bir berberdir”dedi. Foto- Haber: Erkan ALTUNTAŞ

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası