banner
Özel

Ellerinde mazinin izi var

Mesleğini devam ettirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Yöndemli, “Kalaycılık mesleğini hayatımın sonuna kadar götürmek istiyorum” dedi KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEĞİNİ YARIM ASIRDIR SÜRDÜRÜYOR Aksaray’da yaşayan Çapan Yöndemli, çocuk yaşta başladığı işini..

Ellerinde mazinin izi var
banner

Mesleğini devam ettirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Yöndemli, “Kalaycılık mesleğini hayatımın sonuna kadar götürmek istiyorum” dedi

KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEĞİNİ YARIM ASIRDIR SÜRDÜRÜYOR

Aksaray’da yaşayan Çapan Yöndemli, çocuk yaşta başladığı işini 68 yıldır severek yürütüyor. Ömrü yettiği sürece bu işi yapmaya devam edeceğini söyleyen Yöndemli adeta gençlere taş çıkartıyor.

Zanaat ustası, pekmez kazanlarından büyük bakır leğenlere, çaydanlıklardan cezvelere kadar birçok ürünü kalaylama ve parlatma işlemlerinden geçiriyor.

BU İŞİN HEM ÇIRAĞI

HEM DE USTASI

Emektar kalaycı kentte bu işi yapan son temsilciler arasında yer aldığını belirterek, “Bu işe başladığımda 14’e yakın kalaycı vardı. Çocukken ustaların yanında onları izler, yardım ederdim. Kalaylanan ürünleri yıkar, temizlerdim. Şimdi bu işin hem çırağı hem de ustasıyım. Ustaların birçoğu işi bıraktı veya hayatını kaybetti. Şimdi kentte bu işi yapan iki kişi kaldık” dedi.

‘Bu iş benim mesleğim nasıl sevmeyeyim?’ diyen Yöndemli şöyle konuştu: “İşimi çok sevdiğimden bana zor gelmiyor. Yarım asırdan fazla oldu. Hala ilk gün ki gibi çalışıyorum. Sabahın ilk ışıklarıyla gelip işime başlarım. Her şey nasip işi. Beni yormuyor. İş oldukça açılıyorum. Hiç sıkılmadım.”

Eskiden  evlerde kullanılan tüm ürünlerin bakır yapımı olduğunu dile getiren Bakır, “Önceden kalaylanacak malzemeler çuvallarla gelirdi. Kaplar, sahanlar, tabaklar… Tabi alüminyum ve çelik yoktu. Bakır ürünleri şimdi değerli. Köylere gider buğday, arpa gibi ürünler karşılığında bu işi yapardık. Saatlerce o ürünleri kalaylardık. Bugün ellerime baktığımda hala o yılların izlerini görüyorum. Mesleğe ömrümü verdim, zaman nasıl geçti hala anlayamıyorum” diye konuştu. Foto-Haber: Şeyda COŞAR

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası