banner
Özel

‘Fidye ile Allah’tan affımızı dileriz’

MÜFTÜ IŞILDAR: “FİDYE, RAMAZAN AYINDA TUTULAMAYAN ORUCUN KARŞILIĞINDA FAKİRE YAPILAN YARDIMDIR” Ramazan ayında sağlık problemleri nedeniyle oruç tutamayan kişilerin her oruç günü için fidye vermesi gerektiğini bildiren Aksaray Müftüsü Veysel..

‘Fidye ile Allah’tan affımızı dileriz’
banner

MÜFTÜ IŞILDAR: “FİDYE, RAMAZAN AYINDA TUTULAMAYAN ORUCUN KARŞILIĞINDA FAKİRE YAPILAN YARDIMDIR”

Ramazan ayında sağlık problemleri nedeniyle oruç tutamayan kişilerin her oruç günü için fidye vermesi gerektiğini bildiren Aksaray Müftüsü Veysel Işıldar, konuyla ilgili Aksaray Egemen Gazetesi muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bir kimsenin tutamadığı Ramazan orucu yerine fitre miktarınca para vermesi gerektiğini söyleyen Işıldar, fidye ve fitrenin genelde karıştırıldığını söyledi. Işıldar fidye ve fitre arasındaki ayrımı şöyle açıkladı: “Fidye, herhangi bir rahatsızlığından dolayı oruç tutamayan her Müslümanın tutamadığı her gün için verdiği miktara denir.Ramazan aylarında her Müslümanın vermesi gereken ‘sadakaya’ ise fitre denir. Her yıl fitre miktarı değişir ve fidye ile fitre miktarı aynıdır. Mesela bu yıl fitre 70 lira olarak belirlendi. Bu demektir ki fidye bedeli de 70 liradan hesaplanacak. ‘Fitresini’ veren kişi orucunu tutamıyorsa, ‘fidye’ de vermesi gerekir.Örneğin bu yıl Ramazan’da 29 gün oruç tutacağız. Oruç tutamayan kişi 29 gün ile 70 lirayı çarpacak. Elde ettiği miktarı muhtaç bir kimseye verecek” diye konuştu.

Fidye vermeyle ilgili bir ayet olduğunu belirtilen Işıldar, “Fidye tutulamayan orucun karşılığında fakire yapılan yardımdır. Neden böyle bir yardım yapıyoruz? Çünkü Allah’tan affımızı dilemek istiyoruz. Cenabı hak bizlere kolaylıklar veriyor. ‘Ey kulum sen oruç tutamıyorsan sağlığın yoksa üzülmene gerek yok. Sen bu fidyeyi ver fakire, seni oruç tutmuş gibi kabul edeyim” diyor. Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde geçiyor: ‘Sizden birisi hastaysa tutamadığı oruç karşılığında fidye versin’ diyor” şeklinde konuştu.

FİDYE NE ZAMAN VERİLMELİ?

Fidyenin Ramazan’ın sonuna doğru bayrama yakın verilmesinin daha güzel olduğunu ifade eden Işıldar, fidyenin şuanda da verilebileceğini aktardı. Müftü Işıldar, “Anne babalar oruç tutamıyorsa ve fidye veremiyorsa, maddi imkanı yoksa, onların yerine fidyelerini evlatları vermek zorundadır. Aynı şekilde evlatların da sağlık problemi nedeniyle tutamadığı orucun fidyesini vermek, kendisinin maddi gücü yoksa anne babasına düşer. Eğer bir ailede oruç tutamayan var ise ve bu aileden kimsenin fidye vermeye gücü yetmiyorsa Allah’tan affını dileyecek” dedi. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası