banner
Özel

Gelveri çöreği lezzeti ile nam saldı

“Gelveri” adıyla nam salan Güzelyurt ilçesinde taş fırında meşe odununda pişirilen Gelveri çöreği, uzun süre bayatlamamasından dolayı ilgi görüyor. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yaşayan Ramazan Tetik, 8 yıldır geleneksel gelveri ekmeğini..

Gelveri çöreği lezzeti ile nam saldı
banner

“Gelveri” adıyla nam salan Güzelyurt ilçesinde taş fırında meşe odununda pişirilen Gelveri çöreği, uzun süre bayatlamamasından dolayı ilgi görüyor.

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yaşayan Ramazan Tetik, 8 yıldır geleneksel gelveri ekmeğini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Gelveri ekmeğinin ilçeye has bir lezzet olduğunun altını çizen Tetik, “Önceden annelerimiz 15 günde bir ortaklaşa Gelveri ekmeği yapıyordu. Bende bu mesleği annemden öğrenerek, eşim ve kızım ile birlikte yapmaya başladım. İlçemizin vatandaşları ve ilçe dışından gelen misafirlerimiz mutlaka ekmekten alıp götürüyorlar. Tamamen el işçiliği ile yapıldığı için taleplere yetişmekte inanın zorlanıyoruz. Yaz mevsiminde ilçemize gelen yabancı turistler bile giderken ekmeğimizden alıp götürüyor. Ekmeğinizin namı yurt dışına kadar gitti” dedi.

‘KATKISIZ EKMEK YOĞUN TALEP GÖRÜYOR’

Ekmeğin kendine has bir tadının ve kokusunun olduğunu kaydeden Tetik , “Gelveri ekmeğini ekşi mayalama yöntemi ile yapıyoruz. Tuz, maya ve un kullanılarak hazırladığımız bu ekmek; yoğrulduktan sonra mayalanmaya bırakılıyor ve hamur dinlendiriliyor. İçerisine başka hiçbir katkı maddesi katılmıyor.  Pişirme kıvamına gelen hamur odun ateşinde taş fırına atılıp, kızartılıyor. Yaklaşık 1 hafta boyunca tazeliğini koruyabiliyor. Bunun yanında lokantalar buradan sıcak ekmek temin ediyorlar ve ekmeğimiz çok beğeniliyor. Birçok gün hava kararmadan ekmeğimiz bitiyor. Bizde evimizi gidip günün yorgunluğunu dinlenerek geçiriyoruz” diye konuştu. Foto-Haber Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası