Eğitim Özel

Yılda 7 bin 500 litre mazot karı sağlıyor

Aksaray’da çiftçilik yapan Metin Ünüvar, 3 yıl önce 65 dekarlık tarlasına kurduğu güneş enerjisi santralinin faydasını gördü ve 500 dekarlık arazisine de aynı şekilde paneller kurdu. Kullandığı mazot parasından tasarruf..

Yılda 7 bin 500 litre mazot karı sağlıyor
banner

Aksaray’da çiftçilik yapan Metin Ünüvar, 3 yıl önce 65 dekarlık tarlasına kurduğu güneş enerjisi santralinin faydasını gördü ve 500 dekarlık arazisine de aynı şekilde paneller kurdu. Kullandığı mazot parasından tasarruf eden ve maddi anlamda çok ciddi bir avantaj elde ettiğini ifade eden Ünüvar, yılda 700 ton fazla pancar üretimi yaptığını ve rekoltenin de ciddi oranda arttığını aktardı.

‘KURDUĞUM SİSTEM BİR YILDA KENDİNİ AMORTİ ETTİ’

Yeşilova beldesinde oturan ve 38 yıldır çiftçilik yapan Metin Ünüvar; “Tarlama 42 panelli 10 kilovatlık elektrik üreten güneş enerjisi santrali kurulumu yaparak 3 yıl önce tarımsal sulamada kendi ürettiğim elektriği kullanmaya başladım. Kurduğum sistem bir yılda kendini amorti edince 6 tarlama da aynı sistemi kurdurdum. Güneş enerji santrali kurmadan önce 500 dekardan 2 bin 500 ton pancar üretiyordum. Santralden sonra daha fazla sulama imkanı bulduğum için 700 ton daha fazla ürün elde ettim. Bu yılda 7 bin 500 litre mazot karım oldu.  Mazotun litresi bugün 34 lira” dedi.

‘ELEKTRİK VE MAZOT PARASINDAN TASARRUF SAĞLADIM’

Güneş enerji santrali sayesinde, elektrik ve mazot parası vermeden tarlayı suladığını belirten Ünüvar, “Daha önce traktörle kuyudan suyun çıkmasını sağlayıp suluyordum. Üstelik sezonda 7- 8 defa ancak sulayabiliyordum. Şimdi günde 2 defa 7 saat yağmurlama sulama yapıyorum. Tarlanın tamamını ise dönüşümlü olarak haftada 1 suluyorum. Elektrik ve mazot parasından tasarruf sağladım. Böylelikle santral için yaptığım masrafı bir yılda amorti ettiğim gibi tarlayı daha fazla suladığım içinde daha fazla pancar elde etmeyi hedefliyorum. Şu anda şeker pancarlarımızın büyümesi ve veremi gayet iyi durumda” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası