banner
Sağlık

Çocuklara özenle davranalım

Son yıllarda ebeveyn ve çocuk arasında yaşanan sorunlar oldukça sık rastlanan problemlerin başında geliyor. Kırmızı Psikoloji Danışmanlık Merkezi Aile ve Çocuk Uzman Psikoloğu Rumeysa Andıç, 6-7 yaşlarındaki çocukların hassasiyeti, tepki..

Çocuklara özenle davranalım
banner

Son yıllarda ebeveyn ve çocuk arasında yaşanan sorunlar oldukça sık rastlanan problemlerin başında geliyor. Kırmızı Psikoloji Danışmanlık Merkezi Aile ve Çocuk Uzman Psikoloğu Rumeysa Andıç, 6-7 yaşlarındaki çocukların hassasiyeti, tepki ve davranışları hakkında bilgi verdi. Çocuklarıyla birlikte psikologlara danışmaya gelen ebeveyn sayısının arttığını belirten Andıç, “Bilinçli ebeveyn sayısının artması oldukça iyi bir durum. Son zamanlarda anne babaların büyük kısmı çocuklarının hırçınlık ve öfke nöbetleri gibi davranış problemlerine yönelik bir uzman desteği için merkezimize geliyorlar” dedi.

‘SORUNU TEK BİR NEDENE BAĞLAYAMAYIZ’

Her ailenin yapısı farklı olduğundan çocukların yetiştirilme tarzı ve buna bağlı olarak tepkilerinin de farklılık gösterdiğini kaydeden uzman psikolog Andıç, “Çocuklardaki öfke davranışlarının kaynağı farklı oluyor. Belli bir davranış problemini bir nedene bağlamak doğru olmaz. Her çocuk özeldir. Ama bazı sebeplerin başında aile içindeki olumsuz olay ve davranışlar gelir. Bu durumlarda çocuğun kendini ifade etmede yetersizlik kaldığı durumlarda öfke nöbetleri/patlamaları yaşanabilir. Çocuklar olumsuz durumlara karşı hırçınlık yaparak kendilerince tepki göstermiş olurlar. Ayrıca ailede yaşanan sorunlar hariç ortalama 6-7 yaş arası çocukların okula uyum sürecinde yaşadıkları stres de onları hırçın ve öfkeli yapabilir. Öte yandan çocukların davranışlarını ve duygularını gözlemlemek onları anlamamızı kolaylaştırır. Neyi, neden yaptığını daha iyi anlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘OYUN TERAPİSİ ETKİLİ BİR YÖNTEMDİR’

Çocuklara özel bir terapi yöntemini kullandığını söyleyen Andıç şöyle konuştu: “Tedavi sürecinde çocuklarla oyun terapisi yöntemini kullanıyorum. Bu yöntem çocuğun alanına yavaş yavaş oyunla girdiğimiz etkili bir yöntemdir. Çocuğu tedavi etmede amacımız, oyun odasında farkındalığı kazandırmak, içinden gelen tedavi edici gücü ortaya çıkarmaktır.”

‘OYUNCAK KÜLTÜRÜNÜ KAYBETTİRMEYELİM’

Kendisine danışan ebeveynlere çeşitli uyarılarda bulunduğunu söyleyen Andıç, “Ebeveynlerin çoğu çocuk bir şey istediği zaman ona o şeyi hemen vermenin doğru olduğunu düşünüyor. Fakat aksine çocuklar çok çeşitli oyuncaklarla oynamaya alıştırılmamalıdır.  Elindeki oyuncağı uzun bir süre kullanması o oyuncağı özümsemesi oldukça önemlidir. Çünkü bir eşyayı uzun süre kullanabilmeyi küçük yaşta öğrenen bir çocuk hızlı bir şekilde tüketim yapmaktan da korunmuş olur. Ayrıca çocuklara anne baba tarafından sınırsız bir şekilde sürekli oyuncak alınması oyuncak kültüründen soğutur. Böyle yetişen çocukların istediği her şey sürekli önünde olduğu için hayır kelimesinin anlamını kavramakta zorluk çekerler” dedi. Foto-Haber: Aigerim İRGEBAY

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası