banner
Sağlık

‘Türkiye’de her 6-7 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunuyor’

Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Hanımeli Pazarında bilgilendirme amaçlı broşür dağıtıldı. Her yıl Mart ayının ikinci Perşembesi ‘Böbreğine söz ver, sağlıklı yaşa’ temasıyla  ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak adlandırılıyor. Bu kapsamda..

‘Türkiye’de her 6-7 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunuyor’
banner

Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Hanımeli Pazarında bilgilendirme amaçlı broşür dağıtıldı.

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembesi ‘Böbreğine söz ver, sağlıklı yaşa’ temasıyla  ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak adlandırılıyor. Bu kapsamda hemşire Suzan Özateş, ‘Böbrek Günü’ özelinde gazeteniz Egemen’e bilgiler verdi.

“Kronik böbrek hastalığı son yıllarda tüm dünyada adeta bir salgın şeklinde artış göstererek ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir” diyen Özateş, “Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunuyor. Ülkemizdeki durum ise çok daha vahim. Türkiye’de her 6 veya 7 kişiden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunuyor. Kronik böbrek hastalığının tanısı oldukça kolay ve ucuzdur. Kanda kreatinin ve idrarda protein ölçümü tanının büyük oranda konulmasını sağlar” dedi.

BÖBREKLERİNİZ RİSK ALTINDA MI?

Böbrek hastalığına yakalanması muhtemel risk gruplarını sıralayan Özateş, “Şeker hastaları, kan basıncı yüksek olan kişiler, kalp hastaları, ailesinde böbrek hastalığı olanlar, fazla kilo sahibi olanlar, sigara kullananlar, 50 yaş ve üzeri kişiler, uzun süreli ağrı kesici ilaç kullananlar… Bu risk grupları böbreklerine daha çok dikkat etmeleri gerekiyor. Sinsi bir hastalık o yüzden tuzu hayatımızdan çıkartmalıyız, yağlı ve hamur işi ürünlerden uzak durmalıyız. Bol bol su tüketmeliyiz, kilomuza dikkat etmeli ve bol bol spor ve egzersiz yapmalıyız” diye konuştu.

Özateş Hanımeli pazarına gelen vatandaşları tanıtım broşürleri ile bilgilendirdi. Foto-Haber: Kamil İPEKLİ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası