Eğitim

‘Kariyer yolculuğu  artık çok önemli’

Türkiye’de 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği LGS tercih süreci başladı. Tercih için son gün ise 19 Temmuz olarak belirlendi. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 24 Temmuz’da “meb.gov.tr” adresinde..

‘Kariyer yolculuğu  artık çok önemli’
banner

Türkiye’de 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği LGS tercih süreci başladı. Tercih için son gün ise 19 Temmuz olarak belirlendi. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 24 Temmuz’da “meb.gov.tr” adresinde ilan edilecek

Aksaray Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Seyfullah Gümüşok, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının ardından başlayan tercih süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

 ‘TERCİH YAPARKEN DAHA DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR’

Doğru tercih yapabilmenin kariyer planlaması için önemli adımların başında geldiğini söyleyen Gümüşok, “Burada atılan adım çoğu zaman bir öğrencimizin tüm hayatını etkileyebilmektedir. Kariyer yolculuğu insanı hayat boyu etkisi altına alarak onun yaşamını, yaşam tarzını çerçevelemektedir. Lise, kariyer yolculuğunda belki de en önemli bariyeri oluşturmaktır. Bu açıdan karar verirken bu bakış açısını öne almak gerekir. Tercihleri doğru yapabilmek için yüzdelik dilimler ön plana almak gerekir.  MEB sınavla girilecek okullar için 10 tercih hakkı sunuyor. Stratejiniz, bulunduğunuz dilimin yüzde 20 yukarısından ve yüzde 30 altından tercih yapmak olmalı. Bu yılki sınavda konuların sınırlandırılmış olması sebebi ile puanlar fazla görünse de yüzdelik dilimler daha düşük olmaktadır. Tercihlerde daha dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu.

‘KARİYER HEDEFLERİNİZİ DÜŞÜNÜN’

Gümüşok açıklamasının devamında şöyle konuştu: “Kariyer yolculuğu artık çok önemli. Bu yolculuğun ilk adımlarından biri de LGS ile başlayan lise tercihidir. Tercih edeceğiniz okulda alacağınız eğitimin kariyer hedefinize uygun olup olmadığını araştırmak büyük önem arz ediyor. Burada tercihlerde ailelerin ve kıymetli öğrencilerimizin gözden kaçırmaması gereken önemli hususlardan biri de büyük beklentiler içine girerek kendilerini fazla sıkıntıya sokmamalarıdır.”

‘YETENEK VE BECERİLEREGÖRE TERCİH YAPILMALI’

Ailelerin çocuklarını iyi tanımaları gerektiğini ifade eden Gümüşok, öğrencilerin yetenek ve becerilerine göre tercih yapmaya yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Meslek liselerinin kısa sürede öğrencileri meslek sahibi olmalarına katkı sağladığını aktaran Gümüşok, “Yaptığımız görüşme ve araştırmalarda ara elemana büyük ihtiyaç olduğu bilinmektedir. Genel olarak masa başı iş talebi çok fazla talep olunca ve çoğunluk üniversite mezunu olup üst düzeyde beyaz yaka olarak ifade ettiğimiz yönetici kademede yer alma arzusu sonucu mavi yaka olarak ifade edilen üretim de çalışacak insan kaynağına olan talep artmış durumda bunun için tavsiyemiz ailelerin çocuklarını çok iyi tanımaları yetenek ve becerilerine göre yönlendirmeleri ve gerekirse meslek liselerine kayıt yaptırarak kısa sürede meslek sahibi olmalarına adım atmaları yönündedir. Ama gerçek anlamda çalışkan başarılı olacak ilerde iyi üniversiteleri kazanarak ülkemize, bölgemize katkı sağlayacak öğrencilerimizde gerekli araştırmaları yaparak en uygun liseyi seçmelerini isteriz. Aksaray üniversitemizde birçok bölümümüz yer almakta artık tıp fakültesi diş hekimliği veterinerlik bölümlerimizin yanında teknik ve sosyal meslek yüksekokullarımız da birçok bölüm yer almakta bölgemize büyük katkı sağlamaktadır. Kariyer planı kısa süreli bir yolculuk değil bu yolculuk orta okulda, lisede başlayarak devam yaşam boyu devam etmektedir” diye konuştu.  Haber: Şeyda COŞAR

TAVSİYELER:

  • Sevdiğimiz bölümlerin tercih edilmesi,
  • Yüzdelik dilime dikkat edilmeli
  • Sayısal ve sözel yetenek durumumuz dikkate alınmalı
  • Okulların durumu iyi araştırılmalı
  • Özel yetenek ve becerilerimiz varsa dikkate alınmalı
  • Meslek liselerinde uygun bölümler değerlendirilmeli
  • Dijitalleşen dünyada dijital bölümler iyi değerlendirilmeli
  • Dil bölümleri değerlendirilmeli
  • Veliler çocuklarını iyi tanıyarak ona göre yönlendirme yapmaları
  • Okullara gidip yetkililer ile görüşmeler yapmaları
banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası