banner
Sağlık

Kış depresyonuyla nasıl baş edilir?

Kış mevsiminde insanların çoğunluğu yorgunluk, uyuşukluk, iştah artışı ve ilgisizlik gibi duygu durum bozuklukları yaşarlar. Psikolojide bu tür belirtiler ‘kış depresyonu’ olarak adlandırılmaktadır. Kırmızı Psikoloji Danışmanlık Merkezi Uzman Psikoloğu Rumeysa..

Kış depresyonuyla nasıl baş edilir?
banner

Kış mevsiminde insanların çoğunluğu yorgunluk, uyuşukluk, iştah artışı ve ilgisizlik gibi duygu durum bozuklukları yaşarlar. Psikolojide bu tür belirtiler ‘kış depresyonu’ olarak adlandırılmaktadır.

Kırmızı Psikoloji Danışmanlık Merkezi Uzman Psikoloğu Rumeysa Andıç, kış depresyonunun belirtilerini ve bu durumla baş edebilme yollarını gazeteniz Egemen’e anlattı.

Kış depresyonunun insanları hem psikolojik hem de fiziksel anlamda etkilediğini söyleyen Andıç, “Hava şartları insan hayatını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Sezonluk depresyon güneş ışınının azalmasıyla, hayatımızda olan aktivitelerin düzensizliği ve hastalıkların fazlalaşmasıyla ortaya çıkıyor. Güneşli günler de hayatımız daha hareketli oluyor. Aktivite ve etkinlik sayısı da daha fazla oluyor. Geceler uzayınca kendimizle daha çok baş başa kalıyoruz. Kış mevsiminde daha önce fark edemediğimiz, kendimizle barışamadığımız, kabul edemediğimiz noktaları daha fazla düşünüyoruz” dedi.

‘KRİZİ FIRSATA ÇEVİRELİM’

Depresyonla baş etmenin yolları olduğunu kaydeden Andıç şöyle konuştu: “İnsanı kış depresyonuna sokan en önemli sebeplerden biri yapabileceklerimizin sınırlı olmasıdır. Doğa olayları bizim kontrolümüz altında değildir. Bu yüzden modumuzu umutsuzluğa bağlamaktansa kış mevsiminde yapılacak yeni aktiviteler oluşturarak hayatımıza sağlıklı bir şekilde devam etmek için elimizden geleni yapmamız daha doğrudur. Haftanın belirli günlerinde egzersiz yapmak bireyi hem dinç hissettirir hem de gece uyku düzeni oluşturmanıza fayda sağlar. Bunun haricinde daha güneşin olduğu ortamda bulunmak kişiyi iyi hissettirir. Uyku saatlerinizi bozmayın, hafta sonları geç saatlere kadar uyanık kalmayın.”

UZMANINA DANIŞIN

Psikoloji uzmanına danışmanın öneminden bahseden Andıç, “Terapi insanı geliştiren ışıktır. İnsan içinde olan iç kavgaları, başarısızlıkları yakınlarına anlatamayabilir. Bu yüzden problemleri bir psikoloğa danışmak insanı rahatlatabilir. Psikoloji uzmanları karanlık yolda giderken yolunuzu aydınlatan lambadır. Doğru yolu görmeniz için fırsat sunarak, kendinizi keşfetmenize yardımcı olur” ifadelerini kullandı. Foto-Haber: Aigerim İRGEBAY

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası