banner
13

Asırlık halılar kullanıma sunuluyor

aksaray”da geleneksel halı üretiminde çok sayıda ustanın yetiştiği sultanhanı ilçesinde, yüzlerce yıllık paha biçilemez halılar bulunuyor. İlçede 40 yıldır tarihi el dokuma halıları satan menderes Öztürk, hem İç anadolu”da hem..

Asırlık halılar kullanıma sunuluyor
banner

aksaray”da geleneksel halı üretiminde çok sayıda ustanın yetiştiği sultanhanı ilçesinde, yüzlerce yıllık paha biçilemez halılar bulunuyor. İlçede 40 yıldır tarihi el dokuma halıları satan menderes Öztürk, hem İç anadolu”da hem de doğu anadolu da halı, kilim, sunak türü el emeği mallar satıyor.
halıcılık sektöründe en az bin kişinin hizmet ettiğini söyleyen Öztürk, “çalışanların bir kısmı tamir bir kısmı köşpek bir kısmı da bakım işini yapıyor. bizim gibi 15-20 esnaf da alım satımını yapıyor. ticaret yapmak iyi fakat işler eski yıllardaki gibi değil. bununla geçinmeye çalışıyoruz ”dedi.
ellerinde bulunan her türlü malları kendilerinin yaptığını söyleyen Öztürk, “evde ihtiyaç olan her türlü eşya bizde bulunuyor. un çuvalını bile biz kendimiz yapardık. hiçbir zaman naylon çuvalımız olmadı. kilimin üzerine model vurmaya cicim diyoruz. halılar ilmektir. kilimler geçkiyle yapılır. fakat cicim İki dediğimiz teknik hem dolama hem kilim iki işçilik oluyor. cicimin özelliği dolama dediğimiz iki kat eğrildiği için ipi daha özel. halı gibi değil. çok daha dayanıklı iplerden yapılıyor. kış aylarında duvarlara asmak için yapıyoruz. halıları yere sereriz, cicim ve ince kilimleri de duvarlara asarız”
ellerindeki malların hepsinin ikinci el halılar olduğunu dile getiren Öztürk , “halılar ikinci el olduğu için bakarız, eksikleri varsa tamamlarız. yıkanması gerekiyorsa yıkarız. zaten sultanhanı da halı tamirini yapacak birçok arkadaşımız bulunuyor. fakat ben mal alırken bunlara dikkat edip sıkıntısız mal almaya çalışırım”
yurtdışından gelen turistlerin büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Öztürk, “kervansaraylara gelen turistlere el emeği malları satıyoruz. fiyatları 100 dolardan başlayıp,500 dolara kadar ebadına göre değişiyor. bu halıların özelliği geçmişten günümüze kadar kendi kültürlerini bu halılara yansıtmış olmaları. bu halılar kırsal kesim tarafından dokunuyor. dokumalar eskiye göre azalmış durumda. eskiden genç kızlar dokurmuş, şimdi ise bu halıları dokuyacak birini bulmak çok zor”. foto-haber: erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası