banner
13

Geri dönüşüm mesleği: hurdacılık

hurda ve hurdacılık sektöründe, toplanan atıklar geri kazanım yoluyla yeniden üretime veya kullanıma sunulmaktadır. geri kazanımda işlenen ürünlerin toplanması ve ayrılması hurda ve hurdacılık ile başlamaktadır. hurdacılık uğraşan kenan kaya,..

Geri dönüşüm  mesleği: hurdacılık
banner

hurda ve hurdacılık sektöründe, toplanan atıklar geri kazanım yoluyla yeniden üretime veya kullanıma sunulmaktadır. geri kazanımda işlenen ürünlerin toplanması ve ayrılması hurda ve hurdacılık ile başlamaktadır.
hurdacılık uğraşan kenan kaya, şirketin yarım asırdır var olduğunu söyledi ve ekledi: “demir, çelik, bakır, kurşun, kâğıt, plastik ve benzeri hurda tabir edebileceğimiz maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılması, doğal kaynaklarımızın tükenmesini önleyecektir bizim için atık olarak adlandırılan binlerce üründen geri dönüşümde faydalanılmaktadır”
hurda pres imalatını da yaptıklarını aktaran kaya, “buraya gelen hurdaları türüne ve değerine göre ayrı olarak toplanması, biriktirilmesi, sınıflandırılması işçilik isteyen bir iş. daha sonra hangi fabrika hangi malı alıyorsa ona gönderiyoruz. aynı zamanda bu işi yapan kişilerin malzemeleri iyi tanıması gerekiyor ” ifadesini kullandı.
İşletmede 16 kişinin aile gibi çalıştığını dile getiren kaya, “burada bir şey üretmiyoruz fakat ekonomik olarak gelir kapısı olan bir yer. İnşaattan çıkan demirler bile atılmıyor ve geri dönüşüme uğruyor, işleniyor ve satılıyor. bu sayede herkes kazanıyor” şeklinde konuştu.
eskiden hurda işini yapan kişinin çok az olduğunu ifade eden kaya, “Şu an bu işi yapan insan sayısı çok fazla. hiçbir şey çöpe atılmıyor ve geri değerlendiriyor. toplanan maddelerden birçok yaratıcı şeyler ortaya çıkıyor hatta kâğıttan oyuncak bile yapan yerler var. plastik maddelerde kanserojen madde olduğu için kâğıttan yapboz gibi sıfır riskle oyuncak üretimi yapılıyor. bu sektör güzel bir sektör” dedi. foto-haber: Şeyda coŞar

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası