banner
13

‘Aksaray’ın kan bağışı potansiyali gayet iyi’

erkeklerde 3, kadınlarda ise 4 ayda bir kan bağışı yapmanın faydalarından bahseden dr. afzalı, “kan değeri yüksek olan bireylerde damar tıkanıklığı riski yüksek olur. kan bağışı yapıldığı takdirde bu risk..

‘Aksaray’ın kan bağışı potansiyali gayet iyi’
banner

erkeklerde 3, kadınlarda ise 4 ayda bir kan bağışı yapmanın faydalarından bahseden dr. afzalı, “kan değeri yüksek olan bireylerde damar tıkanıklığı riski yüksek olur. kan bağışı yapıldığı takdirde bu risk oranı düşer”
aksaray” da, türk kızılay ekibi tarafından kurulan stantlarda, kan bağışı kabul ediliyor. daha önce yılda 1 ila 3 ay gibi belli bir zaman diliminde aksaray”da kan bağış standı kurduklarını ifade eden kızılay doktoru hatef afzalı, pandemi nedeniyle şu anda standın 1 yıldır sabit bir şekilde 15 temmuz milli İrade meydanı”nda hizmet vermekte olduğunu söyledi.
1 buçuk yılı aşkındır devam eden pandemi sürecinin kan bağış stantlarındaki düzeni de değiştirdiğini vurgulayan dr. afzalı, “pandemiden önce şehirlerde yılda 1 ila 3 ay süreyle kan bağış stantları açıyorduk. pandemi süreciyle stantlarımız neredeyse şehirlerde sabitlendi. bu da kan bağışı adına önemli bir adım oldu. bağış oranlarında gözle görülür artışlar yaşandı” diye konuştu. 
bu kapsamda aksaray”da da yaklaşık bir yıldır kan bağış standının kurulu olduğunu ifade eden afzalı; “gittiğimiz şehirlere göre kurduğumuz stantlar bazen çadır, bazen otobüs, bazen de dizayn edilmiş kamyonlar şeklinde oluyor. sürekli burada olduğumuz için kan bağışı sayısı azaldı. ama bu normal bir durum. aksaray”ın kan bağışı potansiyeli şu anda gayet iyi seviyede. günlük 60 ila 100 ünite aralığında kan alıyoruz” dedi.
‘damar tikanikliĞi rİskİne Önlem”
erkeklerde 3, kadınlarda ise 4 ayda bir kan bağışı yapmanın faydalarından bahseden dr. afzalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “kan değeri yüksek olan bireylerde damar tıkanıklığı riski yüksek olur. kan bağışı yapıldığı takdirde bu risk oranı düşer. metabolizma da hızlandığı için kişi kendini daha zinde hisseder. bir kan bağışı 3 kişinin kan ihtiyacını karşılamış olur. aynı zamanda kızılay genel müdürlüğünün orman müdürlüğüyle bir protokolü var. kan bağışı adedince fidan dikildiği ifade ediliyor.”
tarama testlerİ safhasi
sağlıklı bireylerden 480 mililitre, yani yaklaşık yarım litre kan alımı gerçekleştiren türk kızılay”ı alınan her kanı laboratuvara göndererek orada tarama testine tabi tutuyor.  uygulanan testlerin, bulaşıcı hastalık riskine karşı bir önlem alabilmek amacıyla yapıldığını kaydeden dr. afzalı “herhangi bir bulaşıcı hastalığa yahut olumsuz bir duruma karşı bağışçıyı mutlaka bilgilendiriyoruz. bu tarama aşamasında kanı üçe ayrıştırıyoruz. plazma, kırmızı hücreler ve pıhtılaşmayı sağlayan hücreler şeklinde. hastanın hangisine ihtiyacı varsa biz onu gönderiyoruz. kan bağışından farklı olarak, çokça merak edilen kök hücre bağışı belirli bir süreç gerektiriyor. sürecin uzunluğunun bağışçıya herhangi bir zararı olmuyor. bu konuda zaten sağlık bakanlığı doğrudan devrede. hangi işte çalışırsa çalışsın sağlık bakanlığı kişinin izinlerini masraflarını kalacağı yerleri ayarlıyor. kovİd geçirenlerden plazma bağışı alınıyordu. fakat şu an alınmıyor. çünkü plazma belli bir süre saklanabiliyor. bir dönemde yoğun bir şekilde plazma bağışı alındı. yeterli plazma laboratuvarlarımızda mevcut. daha önce alınmış plazmalar ihtiyaç halinde kullanılıyor” dedi.
‘herkesİ duyarli olmaya davet edİyorum”
kızılay”ın düzenli kan bağışçısı olan raşit aslan, “bugün 18″inci kan bağışımı yapıyorum. Şu an da cadde cıvıl cıvıl ama belki hastane köşelerinde yardıma ihtiyacı olan insanlar var. her zaman bu düşünce ile hareket ederek vatandaşlara faydam olsun istiyorum. bağışımı, sosyal sorumluluk bilinciyle yapıyorum. herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. toplumsal olarak sorumluluklarımız var. lütfen bunları yerine getirelim” dedi.  foto-haber: sümeyye çaliŞkan

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası