banner
Köşe yazıları

DAHA GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN 5 ADIM

Havalar soğudukça salgın hastalıkların görülmesi oldukça arttı. Tüm yıl boyunca bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak önemli ancak özellikle bu dönemde biraz daha fazla önem arz ediyor. Peki, hastalıklardan korunmak için neler..

DAHA GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN 5 ADIM
banner

Havalar soğudukça salgın hastalıkların görülmesi oldukça arttı. Tüm yıl boyunca bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak önemli ancak özellikle bu dönemde biraz daha fazla önem arz ediyor. Peki, hastalıklardan korunmak için neler yapabiliriz? Bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz?

Birinci adım: Dengeli ve düzenli beslenme planına odaklanmak

Besleyici öğünlerle günlük ihtiyacınız olan enerji miktarını karşılayabilir böylece vücudunuzun direncinin düşmesini önleyebilirsiniz. Vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyveler ayrıca iyi bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle bu aylarda c vitamini açısından zengin olan yeşil biber, maydanoz, çilek, portakal, mandalina, kivi ve brokoli gibi meyve ve sebzeleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz. C vitamini hastalıklardan korumaz ancak iyileşmenizi hızlandırarak hastalık süresini kısaltabilir.

İkinci adım: Protein miktarını artırmak

Protein vücudun bağışıklık sisteminde, özellikle iyileşme ve toparlanma için rol oynar. Deniz ürünleri, yağsız et, kümes hayvanları, yumurta, fasulye ve bezelye, soya ürünleri ve tuzsuz fındık ve çiğ kuruyemişler dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyebilirsiniz. Et suyu, kemik suyu ile yemekler yapabilirsiniz.

Üçüncü adım: Probiyotik içeren besinler tüketmek veya takviye almak

Bağırsaklarınız ne kadar sağlıklı olursa o kadar hastalıklara dirençli olursunuz. Bu sebeple probiyotik kaynağı olan kefir, yoğurt, turşu ve kombucha gibi diğer fermente gıdalarda, probiyotik eklenmiş shotlar veya yoğurtlar, sarımsak, soğan, pırasa gibi sebzeler ve probiyotik takviyelerini bu dönemde kullanabilirsiniz.

Dördüncü adım: Fazla kilolarınızdan kurtulmak

Aşırı kilo hastalıklarla doğrudan ilgilidir. Obez bireylerde bağışıklık için görev alan hücrelerin işlev bozukluğu yaşadığı ve grip olma riskinin arttığı gözlenmiştir.

Beşinci adım: Uyku ve egzersiz düzeni oluşturmak

Uyku, hastalıklarla savaşan hücrelerin salındığı ve vücudun kendini restore ettiği zamandır. Düzensiz uyku bu hücrelerin salınımını azaltacaktır. Egzersiz yaparken dolaşımın hızlanması ve dokulara giden oksijen miktarının artması vücudun yenilenmesi ve tazelenmesi için önemlidir.

A vitamini, D vitamini, B6 vitamini, B12, Folat, Selenyum, Çinko, Bakır ve Demir gibi vitamin ve mineraller de bağışıklığı destekleyebilir ve sağlıklı beslenmede rol oynayabilir. Bu besin ögelerinin öncelikle gıdalardan alınması tercih edilir, bu sebeple herhangi bir ilaç takviyesi almadan önce doktorunuza ve diyetisyeninize danışmayı unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim.

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası