banner
13

‘Endüstri dünyası zanaatkârları bitiriyor’

soğuk kış günlerinde el dikimi yorganlara talep artıyor ancak yorgan diken ustalar çırak bulamamaktan yakınıyor. teknoloji ve sanayinin ilerlemesi ile birçok meslek günümüzde yok olma tehlikesi yaşıyor. bunlardan biri de..

‘Endüstri dünyası  zanaatkârları bitiriyor’
banner

soğuk kış günlerinde el dikimi yorganlara talep artıyor ancak yorgan diken ustalar çırak bulamamaktan yakınıyor.
teknoloji ve sanayinin ilerlemesi ile birçok meslek günümüzde yok olma tehlikesi yaşıyor. bunlardan biri de yorgancılık mesleği. günümüzde suni ürünlerle ve otomatik makinelerde yapılan fabrika ürünü yorganların fiyat ve reklam rekabeti yüzünden yorgancılık mesleği yok olma yolunda ilerliyor. yorgancılık mesleği, artık bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az kişi tarafından yapılıyor.
Özellikle yeni yetişen genç nesil, yorgancılık diye bir mesleğin olduğunu dahi bile bilmiyor.
aksaray”da aynı işletmede 30 yıldır yorgan ustalığı yapan ramazan bozdoğan: “uzun yıllardır yorgancılık yapıyorum. yorgancılar sadece yorgan dikmiyor aslında, bizler birer zanaatkârız ayrıca. İnsanlar el dikimi yorgana eskisi gibi fazla talep etmiyor. İşlerimiz eskiye göre biraz azaldı. Özellikle soğuk günlerin gelmesiyle birlikte yorgana talep biraz arttı ama çırak bulamıyoruz. gençler gelip burada yorgan dikmek istemiyor. zaten birçok yerde olduğu gibi aksaray”da da bu işi yapan kişi sayısı çok az. Şu an aksaray”da yorgancılık yapan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez. hepsinde durum aynı. genel olarak her yerde aynı. babadan oğla geçen, ata mesleği olan yorgancılık maalesef günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya hatta bitti diyebiliriz. bu çok üzücü bir durum. endüstri dünyası maalesef zanaatkârları bitiriyor” dedi.
 “yorgan dİkmek kolay deĞİl”
bozdoğan; “müşteriler yününü kendisi getiriyor. bir yorganı 50 liraya dikiyorum. oldukça meşakkatli bir iş. bir yorganı yaklaşık 4-5 saatte dikiyorum. günde 3-4 yorgan ancak dikebiliyorum. yanımda bir çırak olsa bu sayı daha da artar ama tek başıma bu kadarını yapabiliyorum” şeklinde konuştu.
ben yünden başka bir şey tanımam diyen bozdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Özellikle suni elyaf hiç sağlıklı değil, tamamen sentetik bildiğiniz petrol. birçok hastalığa sebebiyet verir. fabrika ürünü, endüstri ürünü olan yorganların çoğu elyaftan yapılıyor. burada sağlıklı, doğal, yünden yapılmış el emeği, göz nuru yorganlar varken insanlar gidip bu fabrikasyon işi yorganları alıyor. o yorganlar fiyat olarak, el yapımı yünlü yorganlara göre daha ucuz oluyor. sırf fiyatı biraz daha ucuz diye bu elyaf yorganları alıyorlar. ama bilmiyorlar ki büyük bir hata yapıyorlar. suni elyafın bir sürü zararı var. ama yün sağlık açısından bir tehlike arz etmez. aksine sağlığa çok faydalıdır. birde ve tekstili ve nevresimde yapıyorum. yaz dönemi düğün sezonunda iyi bir sezon geçindik. havaların soğumasa ile de kışlık yorgana talep arttı” foto-haber: dilara çİftcİ
 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası