banner
13

Mokissos gün yüzüne çıkacak

aksaray”da hasandağ”ı yakınlarında bulunan ve  "nora" olarak da bilinen mokissos antik kenti”nde kazı çalışmaları başladı. İç anadolu bölgesi”nin en büyük antik şehirlerinden birisi olan ve bazı yapılarıyla ayakta kalmayı başarabilen..

Mokissos gün yüzüne çıkacak
banner

aksaray”da hasandağ”ı yakınlarında bulunan ve  "nora" olarak da bilinen mokissos antik kenti”nde kazı çalışmaları başladı.
İç anadolu bölgesi”nin en büyük antik şehirlerinden birisi olan ve bazı yapılarıyla ayakta kalmayı başarabilen mokissos, doğal bazalt bloklarıyla inşa edilen konutlar, düzgün kesme taştan anıtsal mezarlar, kiliseler ve sarnıçlardan oluşuyor.
 
kazı başkanı doç. dr. besim tolga uyar, çalışmaların durumu ile ilgili genel bilgiler vererek, “kentin merkezinde çok yoğun dolgu toprak var. bu toprağı kaldırarak katmanları görmeyi ve kentin taban seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. kazı çalışmaları kapsamında küçük buluntulara da rastladıklarını ifade eden uyar; “seramik parçalar ve depolama amaçlı kullanılan küpler ve günlük kullanılan metal eşyalardan ok ucu, çengel ve iki sikke bulduk" diye konuştu.
 
uyar, mokissos antik kenti”nin, kapadokya bölgesinin en yoğun yerleşim kalıntılarına sahip bir yer olduğunun da altını çizdi.
mokissos”un tarihinin helenistik döneme uzanıp uzanmadığının bu kazı çalışmaları sonunda netleşeceğini ifade eden uyar,  şunları kaydetti: "mokissos”un tarihinin helenistik döneme uzanıp uzanmadığının bu kazı çalışmaları sonunda netleştireceğiz. 200 hektardan daha geniş alana yayılmış. çok fazla anıtsal yapı var. çok büyük taş bloklar kullanılmış. bu bölgede böyle büyüklükte, bu kadar yoğun yapılaşmanın bulunduğu başka bir sit yok. bu anlamda mokissos görsel açıdan turistler için çekim merkezi olacak.”foto-haber: Şeyda coŞar

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası