banner
13

Ortaköy’ün çıtır tarhanası yoğun talep görüyor

ortaköy ilçesinde yaşayan, zeki  başçeşme ile eşi nurten başçeşme çiftinin el emeği yaptıkları çıtır tarhanalar yoğun ilgi görüyor. İlçede müstakil evlerinin bahçesine kendisinin kurduğu 100 metrekarelik serada eşi ile 31..

Ortaköy’ün çıtır tarhanası yoğun talep görüyor
banner

ortaköy ilçesinde yaşayan, zeki  başçeşme ile eşi nurten başçeşme çiftinin el emeği yaptıkları çıtır tarhanalar yoğun ilgi görüyor.
İlçede müstakil evlerinin bahçesine kendisinin kurduğu 100 metrekarelik serada eşi ile 31 yıldır tarhana ürettiklerini belirten zeki başçeşme, “yaz mevsimini tarhana üreterek geçiriyoruz. 2020 yılında 1 ton tarhana üretip satmıştık. bu yıl ise yüzde 50 üretimimizi artırdık ve 1,5 ton tarhana ürettik. Şu anda elimizde çok az tarhana kaldı. siparişlere de yetişemiyoruz. türkiye”nin dört bir tarafına ilçemizden kargo ile tarhana gönderiyoruz. tarhana sezonu her yılın temmuz ayında başlar, eylül ayında da biter. hava sıcaklığı 20 derecinin altına düşünce tarhana kurumadığı için üretimi durduruyoruz. bir seranın içinden 120 ile 130 kilogram tarhana çıkıyor. bu sezon kilosunu 40 tl”den verdik ve güzel bir gelir elde ettik” dedi.
‘geleneksel yÖntemlerle tarhana
yapiyoruz”
3 çocuk annesi nurten başçeşme ise hasat edilen buğdayı, ilk önce değirmenlerde öğütüp, kabuğundan ayırdıktan sonra yıkadığını ve odun ateşinde büyük bakır kazanda kaynattığını söyledi. başçeşme, “daha önceden hazırladığım, bez çuvallar içinde beklettiğim yoğurt ve kaynamış buğdayı, küçük bezeler halinde evimizin bahçesindeki seraya tek tek seriyoruz, kurutmaya bırakıp, tarhanayı satışa hazır hale getiriyoruz””diye konuştu.
‘31 yildir tarhana
 Üretİyoruz”
yoğurt ile tarhanayı annesinden öğrendiği usul ile özenle yaptığını belirten başçeşme, 31 yıldır eşi ile birlikte yaptıkları tarhanayı şöyle anlattı: “akşamdan buğday yarmasını kazanlara ıslatıyorum. sabahlar ıslattığım buğday yarmalarını 5-6 kere yıkıyorum. daha sonra tandırda pişiriyorum. soğuttuktan sonra yoğurt ile mayalıyorum. 2 gün mayalı bekletiyorum. daha sonra serada eşimle birlikte tek tek kurutuyoruz. kuruduktan sonra paketliyoruz ve satıyoruz. İşimizi de severek yapıyoruz” dedi. foto-haber: senanur temÜr

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası