banner
13

Restorasyonlar Aksaray’ın geleceğine ışık tutacak

doğan, yürütülen restorasyon çalışmalarının  bir kısmının tamamlandığını bir kısmının ise çalışmalara devam ettiğini söyledi tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan aksaray”ın tarihi eserlerine yönelik restorasyon çalışmaları devam ediyor. eserlerin..

Restorasyonlar Aksaray’ın geleceğine ışık tutacak
banner

doğan, yürütülen restorasyon çalışmalarının  bir kısmının tamamlandığını bir kısmının ise çalışmalara devam ettiğini söyledi

tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan aksaray”ın tarihi eserlerine yönelik restorasyon çalışmaları devam ediyor. eserlerin aslına uygun bir şekilde restore edilerek hem ömürlerinin uzatılması, hem de daha güzel bir görünüme kavuşmaları hedefleniyor.
aksaray İl kültür ve turizm müdürü mustafa doğan, şehir genelinde devam eden ve tamamlanmış olan restorasyon çalışmaları hakkında bilgiler verdi. doğan, aksaray”da kültür ve turizm bakanlığı  vakıflar bölge müdürlüğü, aksaray belediyesi ve diğer kurumlar tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının  bir kısmının tamamlandığını bir kısmının ise çalışmalara devam ettiğini belirtti.  
‘gelecek nesİllere
aktarilmasi çok Önemlİ”
ulu camii ve somuncu baba türbesinde restorasyon çalışmalarının geçtiğimiz yıllarda vakıflar bölge müdürlüğü ve aksaray belediyesi işbirliğinde yapıldığını kaydeden doğan, ” Şu an konya vakıflar bölge müdürlüğümüz eğri minare ile ilgili de daha kapsamlı bir restorasyon  çalışması için hazırlıklarını sürdürüyor. selçuklu eserlerimizden gerek ulu camii, eğri minare, gerekse medreselerimiz, türbelerimiz kervansaraylarımız olsun şehrimizin kadim tarihine ışık tutan çok önemli yapılarımız var. bunların korunması ve gelecek dönemlere sağlam bir şekilde taşınması ehemmiyet arz eden bir konu. Özellikle sultanhanı kervansarayında restorasyon çalışmalarının tamamlanmış olması kültür ve turizm açısından oldukça önemli. çevre ve Şehircilik bakanlığımız, kültür ve turizm bakanlığımız ve sultanhanı belediyemizin işbirliğinde tamamlanan restorasyon çalışmaları sonrasında kervansarayımızın çok önemli eksiklikleri tamamlanarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır. sultanhanı kervansarayı bilindiği üzere  İpekyolu üzerindeki en nadide selçuklu eserlerinden bir tanesidir. böylesine güzel bir eserin restore edilerek gelecek nesillere aktarılması çok önemli” dedi.
‘çaliŞmalari İle tarİhİ
eserlerİmİz deĞer kazaniyor”
aksaray”ın bölge turizmine çok büyük katkı sağladığını dile getiren doğan, ” aksaray- nevşehir arasında yer alan ağzıkarahan, alayhan kervansaraylarımızda da  restore çalışmaları tamamlandığında antalya- kapadokya hattında ziyaret gerçekleştiren  yerli ve yabancı turistler aksaray”ımızın bu güzelliklerini de görmüş olacaklar. o sebeple restorasyon çalışmaları hem turizmin gelişimi, hem de tarihi değerlerimizin korunması için oldukça önem kazanıyor” ifadelerini kullandı.
‘medenİyetİmİze sahİp
çikmaya devam edeceĞİz”
restorasyon çalışmalarının şehir içinde bulunan diğer eserlerde de devam ettiğini aktaran doğan, “kent merkezinde yer alan melik mahmud gazi hangahının (darphane) restorasyonu tamamlanmak üzere, yıllardır atıl durumda olan ii. kılıçarslan hamamı restore edildi. organize sanayi bölgesinde yer alan turhasan zaviyesi ile aksaray”da melendiz- uluırmak nehri üzerinde bulunan tarihi ilısu köprüsü, yaprakhisar köprüsü, başköprü, kalanlar, nakkaş ve debbağlar köprüleri restore edildi. yine şehrimizde yer alan kemal baba ve hashas baba türbeleri ile ii. kılıçarslan türbesi restore ediliyor. İnşallah en kısa zamanda pir ali sultan türbesinde de restorasyon çalışmaları başlayacak. yine şehrimizin manevi mimarlarından hamza baba, Şeyh cemalleddin aksarayi ve bedr muhtar türbelerinde aksaray belediyemiz tarafından tadilat ve çevre düzenleme çalışmaları devam ettiriliyor.
aksaray bir taraftan İslami döneme ait eserlere,  diğer taraftan da farklı medeniyetlere ait yüzlerce esere ev sahipliği yapan tarihi bir şehir. bu yüzden ilimizde bulunan tarihi alanlara ve eserlere daha fazla sahip çıkarak, şehrimizin hususiyetlerini daha iyi ortaya koymalıyız. bu çerçevede bakanlığımız, valiliğimiz, belediyemiz ve diğer kurum ve kuruluşlarımızın işbirliğinde medeniyetimize ve değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu. foto-haber: erdi ulukaya
 
 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası