banner
13

Satın Alma Sahiplen!

Özel aksaray veteriner kliniği başhekimi mehmet eroğlu, “satın alma sahiplen” diyerek canlıların para karşılığı satın alınmasını ve bu işin ticarete dönüşmesini desteklemediklerini anlattı. eroğlu, evde hayvan beslemek ve kedi bakımı..

Satın Alma Sahiplen!
banner

Özel aksaray veteriner kliniği başhekimi mehmet eroğlu, “satın alma sahiplen” diyerek canlıların para karşılığı satın alınmasını ve bu işin ticarete dönüşmesini desteklemediklerini anlattı. eroğlu, evde hayvan beslemek ve kedi bakımı hakkında bilgiler verdi.
evinde 3 kedi beslediğini ve bu kedilerin hepsini sokaktan sahiplendiğini söyleyen başhekim eroğlu, hayvan sahiplenileceği zaman duygusal bir bağın oluşması gerektiğine dikkat çekti. mehmet eroğlu, hangi türden ve ırktan olursa olsun, oluşturulan duygusal bağın hem insana hem de sahiplenilen canlıya iyi geldiğinin altını çizdi.
evde hayvan bakımına ve getirdiği zorluklara dair konuşan eroğlu, karşılıklı kurulan bağın bakımı kolaylaştırdığını dile getirdi. mehmet eroğlu, “hayvan sahiplenmek, bakımını üstlenmek tamamen o hayvana karşı bağ kurmakla ilgilidir. sevdiğinizde, karşılıklı bağ kurduğunuzda bakımda zorlanmazsınız. hatta zevkle bakarsınız. bunun yanı sıra evde hayvan bakımının zorlukları tamamen kişinin yaşam standartları ile ilgilidir. Şu hayvana evde daha kolay bakılır bu hayvana evde bakmak zordur şeklinde bir kategorize edemeyiz. ama benim kedilerim var, bu konuda deneyimli olduğum için kedi bakımı daha kolay diyebilirim” şeklinde konuştu.
annesİnİ kaybetmİŞ
kedİlere Özel bakim
kedi bakımı hakkında ayrıntılı açıklama yapan başhekim eroğlu, yavru kedilerin bakımının yetişkin kedilerin bakımına kıyasla biraz daha zahmetli olduğunu anlattı. Özellikle annelerini kaybetmiş yavru kedilerin özel bir bakıma muhtaç olduğunu bildiren eroğlu, “doğumdan sonraki ilk 35 günlük sürede yavru kediler annelerine muhtaçtır. annesini kaybetmiş çocuklara ise özel bakım gereklidir. zira kediler vücut sıcaklıklarını iyi kontrol edemezler. bu süreçte yavru kedilerin vücut ısılarını anneleri korur. annelerini kaybetmiş yavruların bakımı bizler tarafından yapılmak zorundadır. hem beslenme hem de vücut sıcaklığının kontrolü ilk 35 gün çok önemlidir. daha sonra aşılama süreci başlar. ama bu süreyi standardize etmek çok kolay olmuyor. bu çocuklar sokaklarda da yaşıyorlar. süreç gecikebiliyor. anne sütünden gelen antikorlar belirli bir süre yavruyu koruyor. ama daha sonra bütün hastalıklara açık hale geliyor. bu yüzden aşılamanın başlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.
aŞilama sÜrecİ
aşılama sürecinden bahseden mehmet eroğlu, yavrunun 35 günlükken parazitik uygulamalarının başladığını ve genel aşılama sürecinin ortalama bir buçuk ay civarında tamamlanabileceğini ifade etti.
parazitik uygulamaların doğumdan sonra 35″inci günde uygulanmaya başladığını dile getiren eroğlu, uygulamanın aslında bir aşı formunda olmadığını literatürde parazitik tedavi şeklinde geçtiğini belirtti. geriye kalan aşılarla ilgili farklı ekollerin olduğunu da cümlelerine ekleyen başhekim eroğlu, “genel yapılan aşılar şu şekildedir: karma aşı, lösemi aşısı, kuduz aşısı, tetanos aşısı …” dedi.
serbest besleme modelİ
yavru kedilerin yetişkin kedilere oranla beslenme alışkanlıklarında farklılıkların olduğunu söyleyen eroğlu, şu şekilde konuştu: “besleme modelleri açısından yavru kedilerle yetişkin kediler arasında farklılık vardır. genellikle aşıları tamamlanana kadar yavru kedilerde serbest besleme modeli dediğimiz, önlerinde mama ve suyun düzenli olarak bulunduğu sonrasında öğünler halinde beslenmesini uygun buluyoruz. günde 3-5 öğüne bölerek beslemek çok daha uygun oluyor. bu koşulu sağlayamıyorsak yavru kedilerimizin en azından günde iki öğün olarak beslenmesini sağlamalıyız.”
 
kedİ bakiminda dİkkat
edİlmesİ gereken Şeyler
bir diğer önemli nokta olan kedilerin kişisel bakımları konusunda doğru bilinen yanlışları başhekim eroğlu düzeltti.  eroğlu konuşmasında, “kedilerin banyo yaptırılması çok uygun değil. onların kendi tüylerinde bulunan florayı bozabildiği için aynı zamanda nemlilik ve mantar vs. gibi durumlara sebep verdiği için kedilerde yıkama pek önerilen bir durum değil. kedi tırnakları belirle bir sürede uzar ve uzayan tırnakların kesilmesi evde rahat yaşanması için gereklidir. bir hafta 15 gün gibi sürelerde tırnakların kesilmesi uygundur. bir küçük istisna var. sokakta yaşayan hayvanların kendilerini korumaları adına tırnaklarının kesilmemesi gerekir. aksi halde onları savunmasız bırakmış oluruz. tıraş meselesinde ise yalnızca tüyleri çok sık olan ve derileri hava alamayan bazı ırkların tüylerinin kısaltılmasını öneriyoruz. bunların dışında tıraş edilmek kedileri strese sokabilir. çok fazla tıraş işlemini önermiyoruz. tıraş işlemine karar verirken hekimle birlikte karar verilmesi daha doğru olur” şeklindeki ifadelere yer verdi.
hayvanlar İle bebekler
bİr arada yaŞayabİlİr mİ?
vatandaşların merak konusu olan ‘bebekler ve hayvanlar bir arada yaşayabilir mi?” soru hakkında detaylı açıklama yapan veteriner hekim mehmet eroğlu şöyle konuştu: “aslında, burada kritik nokta, aşılama. İnsanlar ve kediler arasında birbirlerine bulaşabilen zoonoz dediğimiz belirli hastalıklar var. bu konuda aşıları ve kontrolleri tam çocuklar herhangi bir risk oluşturmuyor. aksine kedilerin bebeklerle yaşaması onların sosyal gelişimi ve sağlıkları için çok çok faydalı. alerjik durumların önlenmesinde ve astım hastalığının önüne geçilmesinde çok ciddi faydaları var. kedilerin kendilerine özel bir elektrik sistemi var. kediler karşılarındaki canlıların elektrik sistemleriyle telepatik bir bağ kurduğu için onlarda psikolojik bir rahatlamaya sebep olurlar. bu nedenle kedilerle insanların bir arada yaşamalarının oldukça olumlu etkileri var. halk arasında “kedinin tüyü ağzınıza kaçarsa kist yapar” şeklinde oldukça yaygın olan bir düşünce var. parazitlerin kist yaptığı doğrudur. bu durumda parazit olan bir kedinin tüyleri risk arz eder. fakat bu parazitler çiğ etle beslenen, mandıra etrafında veya vahşi hayvanların beslendiği yerlerle temas eden canlıların problemidir. parazit uygulamaları doğru yapılmış hiçbir canlıda böyle bir durum oluşma ihtimali yok.”
kisirlaŞtirma gereklİ mİ?
hayvanların kısırlaştırılması konusunda da bilgiler veren başhekim eroğlu, “belli bir yaşa gelmiş ve belirli bir kiloya ulaşmış kedilerin kısırlaştırılması onların sağlıkları açısından çok önemli. dişilerde; rahim iltihabı, meme tümörleri gibi hastalıkların, erkeklerde; prostat tümörleri gibi birçok hastalığın önüne geçmek için kısırlaştırılıyor bu canlılar. yani bir sağlık gayesi var burada. kısırlaştırılan hayvanlar hormonel metabolizmaları dengelendiği için daha kaliteli ve daha sağlıklı bir ömre sahip oluyorlar” dedi. foto- haber: sümeyye çaliŞkan

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası